Laporta ispuni svoju želju: Hansi Flik naslednik Ćavija na klupi Barselone 1EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemački stručnjak preuzeo kormilo katalonskog giganta.

Samo jedna izjava Ćavija Ernandeza koštala ga je posla, uprkos tome što je neposredno pre nje dogovorio nastavak saradnje sa Đoanom Laportom.

Sujetni predsednik Barselone nije mogao da oprosti mladom sturčnjaku što je javno obznanio ono što svi znaju – da je Barselona u ogromnim finansijskim problemima i da nije realno da ovog leta dovodi pojačanja koja na tržištu imaju veliku finansijsku vrednost.

Laporti je pao mrak na oči posle ovakvog javnog nastupa Ćavija, i uprkos dogovorenoj saradnji, odlučio je da ga momentalno smeni.

Moguće je i da je razlog više predstavljalo očigledno višemesečno koketiranje sa Hansijem Flikom, koji mu je i bio prvi „pik“ da zameni Ćavija, kada je mladi stručnjak u januaru mesecu iznenadio javnost odlukom da se povuče sa mesta šefa struke Barselone na kraju sezone.

Iako sportski sektor, pre svih Deko kao direktor, ali i njegov prvi saradnik Bojan krkić, nisu bili bezrezervno za to da nemački stručnjak dođe na kormilo Barselone, Laporta je isforsirao njegovo angažovanje.

Da je kontakt uspostavljen još ranije pokazivale su i informacije katalonskih medija da je Flik još negde u februaru počeo da uči španski jezik, kao i da je kontinuirano odbacivao primamljive ponude, nadajući se svo vreme da će dobiti poziv iz Barselone.

Kada je nedavno, nekadašnji selektor reprezentacije Nemačke i trener minhenskog Bajerna, odbio mogućnost da nasledi Maurisija Poketina na klupi Čelsija, postalo je jasno da su Barselona i 59-godišnji stručnjak dogovorili saradnju.

Flik je u nedelju uslikan na aerodromu u Barseloni. U ponedeljak je imao sastanak sa rukovodiocima kluba i prema saznanjima španskih medija, a neki su ga i „ulovili“ u gradu, dogovarana je transfer politika tokom leta.

 

Navodno je Nemac tražio garancije da može dovesti vrhunske igrače na gorućim mestima u ekipi (vezni fudbaler, krilni napadač, levi bek) odnosno da će moći da se odrekne pojedinaca za koje smatra da mu neće biti potrebni.

Danas je ozvaničena saradnja dve strane, a ugovor potpisan do leta 2026. Flik je sa Bajernom osovjio triplu-krunu 2020. godine, međutim sa reprezentacijom Nemačke nije imao većih uspeha, naprotiv.

Na Svetskom prvenstvu u Kataru ispao je u prvoj fazi, a nakon Mundijala nije uspeo da stabilizuje igru, s obzirom na to da je tokom prijateljskih utakmica beležio sve same poraze, što je i dovelo do toga da se prošle godine dve strane raziđu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari