Lazar Đukić, srpski takmičar na KrosFit igrama, umro tokom plivačkog takmičenja u Teksasu 1foto:Prinscreen YT

Srpski takmičar Lazar Đukić (28) umro je tokom plivačkog takmičenja na Teksaškom jezeru Marina Krik, u okviru KrosFit (CrossFit) igara, u četvrtak ujutro, javila je agencija Asošijeted Pres.

 

Direktor takmičenja Don Fol (Faul) izjavio je tim povodom da su svi u dubokoj tuzi zbog tragedije i da će zajedno sa vlastima učestvovati u istrazi te neočekivane smrti na Marina Krik jezeru kraj mesta Fort Vort (Worth).

Uzrok smrti srpskog takmičara još nije saopšten.

Zvaničnik u Fort Vort vatrogasnoj brigadi (koja se često poziva u ovakvim slučajevima) saopštio je da je pozvan oko 8 sati ujutro da pomogne policiji jer jedan učesnik plivačkog takmičenja, čiji je start registrovan, nije viđen već neko vreme. Policija je saopštila da su njeni pripadnici koji su bili zaduženi za događaj primetili da se jedan takmičar koji je prethodno bio viđen u vodi, ne pojavljuje na njenoj površini.

Direktor Fol je rekao da je KrosFit imao sigurnosne planove i procedure, te da je njihovo obezbeđenje bilo prisutno na takmičenju. KrosFit međutim nije odgovorio u četvrtak na zahtev agencije AP da objave više detalja o sigurnosnom planu i procedurama.

Lokalne novine, Fort Vort Star Telegram objavio je da je takmičenje u četvrtak uključivalo trčanje na 3,5 milje (5,6 kilometara), zatim 800 metara plivanja, te da je je oko 10.000 ljudi bilo u tom delu mesta zbog igara, koje su počinjale u četvrtak, a trebalo je da traju sve do nedelje.

Kaitlin Pričard (Pritchard) je ispričala novinarima da je stajala blizu cilja kada je videla da se Đukić približava. Dodale je da je bio među plivačima i da je primetila kako je promenio način plivanja, ali je pretpostavila da je to zbog umora nakon trčanja.

Videla je i spasioce u blizini na daskama u jezeru, ali nije primetila da su intervenisali ili pokušali da spasu nekoga.

KrosFit takmičenja se održavaju od 2007 godine i predstavljena su kao ona na kojima se bore najizdržljivije svetske atlete. Propozicije i igre se menjaju svake godine, a detalji takmičenja se ne objavljuju do samog početka takmičenja.

Tragično nastradali Đukić je na KrosFit sajtu rangiran kao 3. u Srbiji i 88. u svetu. Završio je učešće na KrosFit igrama 2021 kao deveti, naredne godine kao osmi, a prošle opet kao deveti što govori da je zaista bio u samom vrhu ovog sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari