Lebron prestigao Džordana 1Foto: BETA/ AP PHOTO/ MARK J. TERILL

Bio mu je idol u detinjstvu i jedna od vodećih inspiracija tokom teškog odrastanja u Ejkronu.

Kada je sa 18 godina debitovao u NBA ligi, obukao je dres Klivlenda sa brojem 23, koji je imao na leđima opreme i tokom nezaboravnih godina u srednjoj školi Sent Vinsent i Sent Meri. Kasnije je prelaskom u Majami uzeo šesticu predloživši ligi da se broj 23 generalno povuče iz upotrebe u čast velikog Majkla DŽordana, što se na kraju nije desilo. U svojoj 15. sezoni, kao vlasnik tri šampionska prstena, Lebron DŽejms je na poslednjem susretu Lejkersa protiv Denvera uspeo u jednoj bitnoj stavki da prestigne čoveka i sportistu kojem se i danas divi. Iako je „jezerdžije“ poraz of Nagetsa (115:99) i definitivno udaljio od zone plej-ofa, Lebron će duel zauvek pamtiti po tome što se pozicionirao na četvrto mesto večite liste strelaca, svrgnuvši sa te pozicije Majkla DŽordana. DŽejms je do sada postigao 32.293 poena, tako da su ispred njega samo Kobi Brajant (33.643), Karl Meloun (36.928) i Karim Abdul-DŽabar (38.387).

U rezultatski lošoj sezoni, prvoj bez plej-ofa posle mnogo godina, odnosno uvodne dve takmičarske godine u karijeri, DŽejms će delić satisfakcije sigurno pronaći u činjenici da je po borju poena uspeo da prevaziđe verovatno najboljeg košarkaša svih vremena.

– Majkl DŽordan mi je bio uzor još od dečačkih dana. Gledao sam ga iz daljine. Želeo sam da budem kao on, da šutiram kao on, da se plezim kao on, da nosim patike kao on. Nadao sam se da će se deca jednog dana ugledati na mene kao što sam ja na njega. Ovo je ludo. I više od toga. Ponekada se zapitam kako sam uopšte došao do ovog nivoa. Igram igru koju volim, povezan sam sa najboljim igračima ikada, ovo je jedinstveno iskustvo – oduševljen je bio Lebron posle duela sa Nagetsima na kome je ubacio 31 poen, uz po sedam skokova i asistencija.

Denver je pobedom u Stejpls centru prekinuo lošu seriju od tri poraza kojom, na svu sreću, nije previše zaostao za vodećim Golden Stejt Voriorsima, koji na vrhu Zapadne konferencije imaju samo pobedu više u odnosu na Nagetse. Nikola Jokić je za nešto više od 35 minuta u igri upisao 12 poena (3/5 iz igre, 6/8 bacanja), 17 skokova, osam asistencija i tri ukradene lopte. Najefikasniji u timu iz Kolorada bio je Vil Barton sa 23 poena, dok su Geri Heris i DŽamal Marej ubacili po 19.

Bostonu triler u Sakramentu

Košarkaši Boston Seltiksa pobedili su Sakramento Kingse na gostovanju u neizvesnom meču 111:109. Seltiksi su poenima DŽejsona Tejtuma na 15 sekundi do kraja poveli 109:106, na drugoj strani je Badi Hild realizovao sva tri slobodna bacanja za 109:109, da bi Boston iskoristio poslednji napad od sedam sekundi i preko Gordona Hejvorda zabeležio pobedu. Bogdan Bogdanović je za 28 minuta zabeležio 14 poena (5/9 iz igre, 4/6 za tri), 4 skoka i 3 asistencije, dok je Nemanja Bjelica duel završio sa po 5 poena i skokova i 2 asistencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari