LEN izabrala zamene ruskih selekcija 1EFE/Tamas Kovacs

Vaterpolisti Slovenije uskočiće umesto muške, a njihove koleginice iz Slovačke na mesto ženske reprezentacije najveće zemlje sveta na prvenstvu Evrope.

Ni jedni ni drugi nisu se kvalifikovali za EP u Splitu, ali će se odlukom Evropske plivačke i vaterpolo federacije na ći tamo gde je trebala da bude Rusija, čiji sportisti trpe sveopšte sankcije zbog odluka vlasti svoje zemlje da vojno napadnu Ukrajinu i više od meseca dana ratuju sa komšijskom zemljom.

Početkom marta LEN je iz svojih takmičenja isključila Rusiju i njenog pomagača Belorusiju, a sada poslala druge nacionalne timove na takmičenje u Hrvatskoj.

Slovenci su u kvalifikacijama zauzeli treće mesto u grupi iza selekcija Francuske i Nemačke. S obzirom da su bili najbolja trećeplasirana selekcija u kvalifikacijama, dobili su specijalnu pozivnicu od strane LEN.

„Vest da ćemo biti među reprezentacijama koje će igrati na Evropskom prvenstvu u Splitu je odlična za naš vaterpolo. Uveren sam da će od toga korist imati i klubovi. Nastojaćemo da reprezentaciji osiguramo što bolje uslove za rad i napredak, da u periodu koji sledi napravimo dodatne korake kada je reč o pozicioniranju Slovenije na vaterpolo evropskoj mapi”, naravno da je presrećan predsednik Vaterpolo i plivačkog saveza Slovenije,  Boštjan Tušar.

U Splitu će uz domaćina Hrvatsku i Sloveniju, na muškom turniru, igrati aktuelni šampion Mađarska, Španija, Crna Gora, Srbija, Italija, Grčka, Francuska, Gruzija, Rumunija, Holandija, Nemačka, Slovačka, Malta i Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari