Novica Velickovicfoto STARSPORT

Ono što se krčkalo poslednja dva meseca, nažalost, obistinilo se odlukom Partizana da ne učestvuje u plej-ofu Košarkaške lige Srbije. Crno-beli su napravili veliki presedan, potez kakav nije viđen u istoriji domaće košarke, a koji bi za posledicu mogao da ima odsustvo iz elitnog ranga srpske klupske košarke u naredne dve sezone, najmanje.

Disciplinski sudija bi trebalo da postupi po pravilima koja u datim okolnostima navode na zaključak da Partizan očekuje izbacivanje u dva ranga slabije takmičenje, međutim, više od normativa, naružen je ugled i ovako krhke domaće lige, ali i samog kluba odlukom da ne ispoštuje propise za koje je i sam glasao još u junu prošle godine.

U svetlu smirivanja strasti, teško da se ovakav potez Partizana može shvatiti kao lekovit i “terapijski” delotvoran. Suštinski, o čemu je i Ostoja Mijailović, predsednik kluba, pričao pre nekih mesec i po dana, crno-beli su na kraju bili protivni odluci da se pozicije u domaćoj ligi pred start plej-ofa, određuju na osnovu konačnog plasmana u ABA ligi.

– Partizan je mogao da bude taj koji bi imao prednost domaćeg terena da je kojim slučajem osvojio ABA ligu. Jednostavno, prema propozicijama regionalne lige, prvo i drugo mesto zauzimaju finalisti takmičenja, a ostali se rangiraju na osnovu plasmana u regularnom delu prvenstva. Dakle, da je pobedio, odnosno osvojio ABA ligu, Partizan bi imao prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa u KLS ligi – poručio je, u razgovoru za Danas, Leon Deleon, doskorašnji direktor Košarkaške lige Srbije.

Partizan je, dakle, imao mogućnost da u majstorici, u kojoj je poslednjih 17 minuta igrano bez publike (od rezultata 39:39) osvajanjem ABA lige dođe i do željene pozicije pred start doigravanja u domaćoj ligi. Leon Deleon je potvrdio da je za pomenute kriterijume glasao i Partizan i da to nije bilo ništa novo, već da se na isti način određivao “nosilac” domaćinstva u poslednjih sedam godina.

– Drugog kriterijuma nije bilo. O tome je odlučivano u junu prošle godine i Partizan se složio sa time. Na Skupštini je tada glasao 21 klub i mislim da je odluka donešena jednoglasno.

U Partizanu su možda mislili da se korekcije mogu napraviti, s obzirom na to da je početni format Košarkaške lige Srbije doživeo promene zbog obaveza naših klubova u Evroligi, odnosno Evrokupu.

– Ovakav način određivanja plasmana na snazi je u poslednjih sedam godina i u tome nije bilo ničeg novog, čega su svesni i u Partizanu. Tačno je da ovaj format Košarkaške lige Srbije nije bio predviđen u junu, ali je KLS morao da se prilagodi ABA ligi, a moglo je da bude još složenije da se Zvezda kojim slučajem plasirala u Top 8 Evrolige, odnosno da je Partizan došao do finala Evrokupa – podsetio je Deleon na svu kompleksnost i neizvesnost prilikom prilagođavanja formata domaće lige kalendaru ABA lige, ali i Evrolige, kao i Evrokupa.

Iako nije moguće menjati propise za tekuću sezonu usred takmičarske godine, Partizan ni u slučaju eventualnog novog glasanja za format fajnal-fora gotovo izvesno ne bi imao većinu glasova.

– Odluke se donose dvotrećinskom većinom, ali sam siguran da je u slučaju propozicija odluka doneta jednoglasno Jeste promenjen format u međuvremenu i moglo je da se raspravlja i o fajnal-foru, međutim, većina klubova je bila za aktuleni format plej-ofa i tu nije bilo nikakvih nedoumica – decidan je doskorašnji direktor Košarkaške lige Srbije.

Prema propisima, zbog istupanja iz plej-ofa Košarkaške lige Srbije, Partizan očekuje selidba u dva ranga niže takmičenje, o čemu će odlučivati disciplinski sudija Dragutin Ilić.

– Odluku donosi disciplinski sudija i to samostalno. Mislim da klubovi nemaju pravo žalbe i ako bismo se držali propisa, onda bi stvar trebalo da bude poprilično jasna. Ipak, ovo je Srbija i trebalo bi biti odmeren i racionalan. Neretko se dešava da odluke ne budu u skladu sa propisima – podvukao je Deleon i zaključio:

– Velika je šteta naneta imidžu Košarkaške lige Srbije ali i samom Partizanu.

FMP direktno u finalu

Nakon što je Partizan odustao od učešća u polufinalu plej-ofa domaće Superlige, FMP je postao prvi finalista. “Panteri” su poslednji put igrali za titulu u domaćem prvenstvu 2018. kada su poraženi od Crvene zvezde 3-0. Tim iz Železnika sada čeka boljeg iz duela Zvezde i Mege. Serijal se igra na dve dobijene utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari