Let za istoriju srpske atletike 1Foto: EPA/ DIEGO AZUBEL

Ivana Španović otputovala je u London na Svetsko atletsko prvenstvo sa namerom da osvoji zlatnu medalju.

Drugo ili treće mesto ne bi zadovoljilo atletičarku iz Zrenjanina koja je prošle godine nakon osvajanja olimpijske bronze plakala jer nije došla do vrha pobedničkog postolja. Četiri godine su prošle od njenog velikog proboja na svetskoj sceni kada je u Moskvi zauzela treće mesto među najboljim takmičarkama sveta, i potom osvojila devet uzastopnih medalja na najvećim takmičenjima, sve vreme naglašavajući da joj je krajnji cilj svetsko zlato.

Ako danas u finalu koje počinje u 20:10 ostvari svoju ambiciju, biće to prvo najsjajnije odličje sa šampionata sveta za srpsku atletiku. Najveća prepreka na tom putu biće joj dobro poznate rivalke Tijana Bartoleta, svetska šampionka iz Pekinga, koja je ove godine na otvorenom skakala 7,01 m, i Britni Ris, zlatna sa prethodnih Olimpijskih igara, čiji je najbolji ovogodišnji rezultat 7,13. Ivanin trener Goran Obradović kazao je pred odlazak u London da je njegova takmičarka spremna za skok preko sedam metara iako ova sezona nije tekla onako kako su želeli. Najbolja srpska atletičarka na početku godine postavila je lični rekord u dvorani (na Evropskom prvenstvu u Beogradu letela je 7,24 m, što je bio treći najbolji skok u istoriji atletike), da bi nakon toga usledila povreda lista zbog koje nije nastupala na mitinzima Dijamantske lige u u Judžinu i Oslu. Ipak, pobeda na mitingu u Lozani i drugo mesto nekoliko dana kasnije u Londonu, kada je ostvarila svoj najbolji rezultat na otvorenom 6,88 m, pokazali su da se vratila na pravi put. Tokom kvalifikacija za današnje finale u Londonu Španovićeva je skakala samo jednom pošto joj je rezultat od 6,62 m bio dovoljan da se plasira u završnicu kao četvrtoplasirana (ispred nje su bile Ruskinja Darija Klišina (6,66), Amerikanka Tijana Bartoleta (6,64) i Britanka Loren Jugen (6,63)).

Ivana Španović do sada je osvojila dve bronzane medalje na svetskim prvenstvima – 2013. u Moskvi kada je skočila 6,82, i dve godine kasnije u Pekingu sa skokom od 7,01. Pored ova dva odličja, srpska rekorderka ima bronzu i srebro sa svetskih prvenstava u dvorani, kao i po dva srebra i tri zlata sa EP na otvorenom i zatvorenom, uz osvojenu olimpijsku bronzu.

Dudaš startuje na 100 metara

Najbolji srpski desetobojac Mihail Dudaš počinje danas svoj nastup na SP u Londonu trkom na 100m (11h) nakon čega sledi skok u dalj (12.05) pa kugla (13.05), skok u vis (18:00) i za kraj traka na 400m (21:45). Pred današnji nastup Dudaš kaže da očekuje „turbulentan let“. „Višeboj nikada nije prošao glatko već je svaki put imao uspone, padove, iznenađenja i razočarenja. Ono što mogu od srca da vam kažem jeste da sam ja svoj “domaći“ odradio, da sam se spremio koliko sam mogao i da ću dati sve od sebe da desetoboj prođe što bolje“, poručio je Mihail Dudaš. Danas će nastupiti i Dragana Tomašević, koja će bacati disk u drugoj kvalifikacionoj grupi od 12.35h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari