Levu se veruje i kad gubi 1Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Debakl zvuči kao blaga reč za ono što se Nemačkoj dogodilo u poslednjem kolu Lige nacija protiv Španije – 0:6.

„Crvena furija“ po izveštajima nemačkih medija nije samo rezultatski ponizila „pancere“, pošto im je nanela najteži poraz još od 1931. godine, već je zadala težak psihološki udarac celoj naciji koja sve više sumnja u uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Uprkos (pre)visokom porazu, pa čak i nizu loših rezultata u poslednje dve godine, položaj selektora Joakima Leva nije doveden u pitanje.

Lokalni mediji licitiraju sa imenima koja bi mogla da ga zamene, od bivšeg trenera Lajpciga Ralfa Rangnika do Jirgena Klopa (Liverpul) i Hansa Ditera Flika (Bajern), ali su u jednom svi saglasni – Leva niko neće dirati sa položaja šefa struke do završetka Evropskog prvenstva.

Uprkos gomili kritika na račun igre Nemačke koja je i u prvom i u drugom poluvremenu primila po tri gola, čak svi mediji u završetku svojih izveštaja konstatuju da je Lev ipak selektor koji je „pancere“ 2014. odveo do titule prvaka sveta i koji je usred Rio de Žaneira naneo  najteži poraz Brazilu u istoriji (7:1).

Da Lev ne mora da brine za posao u nacionalnom timu potvrdio je i sportski direktor Fudbalskog saveza Nemačke Oliver Birof koji je istakao da drugo mesto u grupi Lige nacija nije neuspeh i da je ovo takmičenje poslužilo selektoru da isproba razne taktike i igrače.

– Raspali smo se kao Brazil protiv nas 2014. Nadam se da je ovo izolovan slučaj. Ali i dalje verujemo u Joakima Leva i njegov posao je siguran. Ova utakmica neće ništa promeniti – rekao je Birof.

Kritike na račun igre uputio je i bivši reprezentativac Bastijan Švajnštajger.

– Ovo je užasno. Ovo je veliki šamar. Ono što me najviše nervira je što se nismo borili na terenu. Nismo izgledali kao tim. Nije bilo nikoga da podvikne, čuli smo samo glasove španskih igrača – naveo je Švajnštajger.

Selektor Joakim Lev rekao je da prihvata na sebe punu odgovornost za rezultat, ali i zamolio naciju za strpljenje.

– Bio je ovo stvarno loš dan za nas. Ništa nam nije uspevalo. Ni govor tela, ni snaga tela. Došli smo u Španiju da igramo hrabro, hteli smo da napadamo, da dajemo golove. Ali ništa nije funkcionisalo, ni napad ni odbrana. Sve se raspalo već posle prvog primljenog gola. Odrekli smo se svojih ideja i koncepta, trčali besciljno, nismo imali organizaciju i ono najgore, ostavili smo toliko slobodnog prostora. Znam da javnost boli ispadanje već u grupi na Mundijalu u Rusiji, ali isto tako znam da na EP moramo da napravimo zapaženi rezultat. Ako ga ne bude, prvi znam šta ću da uradim – zaključio je Lev.

Tores: Sad neka nas malo hvale

Mnogi španski fudbaleri nisu likovali samo zbog visoke pobede protiv Nemačke, već i zbog toga što sada mogu da „ućutkaju“ medije koji duže vreme kritikuju igru selektora Luisa Enrikea.

– Do sada su nas samo kritikovali, a sada neka nas malo hvale. Ovo je veliko veče za španski fudbal. Nije bitno ko je postigao golove, važno je da smo kao tim bili savršeni – rekao je Feran Tores, levo krilo Mančester sitija i strelac tri gola protiv „pancera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari