Liga šampiona u osveženom formatu - šta je sve novo u sezoni 2024/25? 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kucnuo je čas za novu sezonu Lige sampiona, ali sem imena, malo toga je ostalo kao pre.

Reč je o brojnim promenama koje će uslediti od početka ove sezone u najkvalitetnijem klupskom evropskom fudbalskom takmičenju.

Po prvi put ćemo na delu videti novu formu takmičenja u kojoj će učešće uzeti 36 ekipa, umesto pređašnja 32 tima, a svaki tim će sada igrati po osam utakmica, a ne šest kao pre.

Novo je i to da će se sada sve utakmice igrati protiv različitih protivnika, četiri utakmice se igraju kod kuće, a četiri u gostima, te neće biti revanš susreta, a iz ovoga jasno proizilazi da je nestala grupna faza takmičenja.

Sada postoji jedinstvena tabela u kojoj su prisutne sve ekipe koje se bore za što bolji plasman nakon prve faze takmičenja.

Timovi koji ligaški deo završe od prvog do osmog mesta kvalifikuju se za osminu finala, dok će timovi koji budu plasirani od 9. do 24. mesta igrati baraž za ulazak u osminu finala Lige šampiona.

Ekipe koje se plasiraju ispod 24. mesta završavaju takmičenje, odnosno više nema prelaska timova iz Lige šampiona u Ligu Evrope, kao što je to bio slučaj do sada, što je i još jedna promena u odnosu na prošli format takmičenja.

No, tu novinama nije kraj jer će se prva faza takmičenja završiti tek krajem januara što je velika promena budući da se grupna faza takmičenja ranije završavala u prvoj polovini decembra.

Čitav ovaj koncept je UEFA osmislila kako bi donela novu neizvesnost u borbi za nokaut fazu takmičenja i moguća iznenađenja u plasmanu za drugu fazu takmičenja.

Prvo kolo Lige šampiona će se igrati tokom tri dana ove nedelje (utorak, sreda, četvrtak), a svakog dana na programu će biti po četiri utakmice, dve koje počinju u 18.45 časova i četiri koje počinju u 21 sat.

Novu sezonu će otvoriti Juventus i PSV, te Jang Bojs i Aston Vila čiji susreti počinju u utorak uveče u prvom terminu.

Aktuelni prvak Evrope je Real Madrid koji je u velikom finalu na „Vembilju“ pre nešto više od dva meseca savladao Borusiju iz Dortmunda rezulatom 2:0.

Ostaje da se vidi kako će se favoriti snaći u novom takmičenju, a ono što sve ljubitelje u Srbiji zanima kako će u istom provesti jedini srpski predstavnik – Crvena zvezda.

Protivnici Crvene zvezde jesu Inter (meč je u Milanu), Barselona (u Beogradu), Benfika (Beograd), Milan (u Milanu), Jang Bojs (u Bernu), PSV (Beograd), Štutgart (Beograd) i Monako.

Jasno je da će aktuelni šampion Srbije imati osam jakih utakmice ove jeseni i zime, što je jako dobro i za samu četu Vladana Milojevića jer će samo u konkurenciji najboljih moći jasno videti gde su tačno na evropskoj sceni.

Među novotarijama između dve sezone je i čuvena himna Lige šampiona koja će sada ipak zvučati malo drugačije.

Timovi učesnici ovogodišnje Lige šampiona su: Arsenal, Aston Vila, Liverpul, Mančester siti, Lil, Monako, PSŽ, Brest, Bolonja, salcburg, Šturm Grac, Sparta Prag, Klub Briž, Slovan Bratislava, Bajern Minhen, Bajer Leverkuzen, Borusija Dortmund, Inter, Juventus, Milan, Atalanata, PSV, Fejnord, Real, Barselona, Atletiko Madrid, Štutgart, Dinamo Zagreb, Sporting iz Lisabona, Benfika, Seltik, Jang Bojs, Đirona, Lajpcig, Crvena zvezda i Šahtjor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari