Počinje Liga šampiona: Ovo je raspored utakmica prvog kola 1Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Konačno počinje nova sezona Lige šampiona. Posle dva i po meseca pauze će se ponovo zatresti čuvena mušem Lige šampiona na stadionima širom Evrope.

Od ove sezone najkvalitetnije klupsko fudbalsko takmičenje na tlu „starog kontinenta“ ima brojne promene, a najvažnije je to da sada postoji jedinstvena tabela u kojoj su prisutne sve ekipe koje se bore za što bolji plasman nakon prve faze takmičenja.

Dakle, za razliku od pre, više nema grupa, a timovi koji ligaški deo završe od prvog do osmog mesta kvalifikuju se za osminu finala, dok će timovi koji budu plasirani od 9. do 24. mesta igrati baraž za ulazak u osminu finala Lige šampiona.

Ekipe koje se plasiraju ispod 24. mesta završavaju takmičenje, odnosno više nema prelaska timova iz Lige šampiona u Ligu Evrope, kao što je to bio slučaj do sada, što je i još jedna promena u odnosu na prošli format takmičenja.

To znači da će i velikani evropskog fudbala svakoj utakmici pristupati znatno ozbiljnije, te da sada i jedan bod može da odluči u kom će se delu čak i oni naći.

Sve to će nam garantovati zanimljivije utakmice, a večeras je na programu prvih šest mečeva.

Utorak

Juventus – PSV 18.45h

Takmičenje u Torinu otvaraju Juventus i PSV. Iako je „torinska dama“ favorit u ovom duelu, gosti iz Ajndhovena nisu bez šansi na „Alijanc stadionu“. Za takav stav crpe energiju iz utakmice Juventusa za vikend u Seriji A kada im je u Toskani odoleo slabašni Empoli – 0:0.

Strateg gostiju Peter Boš, suočen sa brojnim povredama svojih igrača, vrlo verovatno će uspesti da izvede veoma respektabilan sastav od prvog minuta utakmice. Na klupi Juventusa u ovom takmičenju debituje Tijago Mota i to je možda nešto što će gost iz Holandije iskoristiti tokom meča.

Jang Bojs – Aston Vila 18.45h

Duel dve ekipe koje su iznenadile u prethodnom periodu: Jang Bojs ovog leta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Aston Vila fantastičnom prethodnom sezonom u Premijer ligi kada je zauzela visoko četvrto mesto na kraju sezone.

Vilu sa klupe predvodi sjajan strateg Unai Emeri i to je velika prednost ekipe iz Birmingema. Sa druge strane podloga na kojoj će se igrati utakmica je veštačka i to će biti prednost tima iz Berna.

Milan – Liverpul 21h

Derbi svih derbija i evropski klasik, utakmice između Milana i Liverpula nikada ne razočaraju, pa nema razloga da tako ne bude i večeras na „San Siru“. Sudar dve potpuno različite škole fudbala čine ovaj duel tako specifičnim, da se gotovo nikada ne može unapred prognozirati pobednik.

Liverpul se potpuno neočekivano za vikend „okliznuo“ kod kuće protiv Notingema 0:1, ali to neće pokvariti pripremu za ovaj meč izabranika Arnea Slota. Milan je sa druge strane u subotu deklasirao Veneciju sa 4:0 i u dobrom raspoloženju ulazi u ovaj meč.

Bajern – Dinamo Zagreb 21h

Bajern je veliki favorit u večerašnjem duelu. Za vikend su Bavarci deklasirali Holštajn u Kilu sa 6:1 u okviru trećeg kola Bundeslige, doh je Dinamo kod kuće izgubio veliki derbi protiv Hajduka sa 1:0.

Zagrepčani se ne nalaze u dobroj formi i u najgorem mogućem trenutnu gostuju bavarskom gigantu koji sa klupe predvodi mladi stručnjak Vensan Kompani, koji je željan dokazivanja. To sve ne ide u prilog Dinamu kome će trebati pravo čudo da se dogodi kako bi ostao neporažen u ovom susretu.

Real Madrid – Štutgart 21h

Šampion Evrope započinje odbranu krune od jednog od najprijatijih iznenađenja Bundeslige prošle sezone. Za vikend su igrači Karla Anćelotija stigli do pobede nad Real Sosijedadom na teškom gostovanju u Baskiji, a već večeras bi morali da opravdaju ulogu favorita. Anćeloti ne može da računa na brojne zvezde poput Davida Alabe, Eduara Kamavinge, Danija Sebaljosa i Džuda Belingema, ali u tom sastavu i dalje ima dovoljno kvaliteta za rutnski trijumf na večerašnjem susretu.

Sporting – Lil 21h

Utakmica u kojoj je moguća pobeda kako domaćeg, tako i gostujućeg tima. Za očekivati je da obe ekipe prevashodno obrate pažnju na odbranu sopstvenog gola, a tek onda da pokušaju da postignu pogodak na drugoj strani.

Sreda

Bolonja – Šahtjor 18.45h

Program drugog dana takmičenja otvaraju Bolonja i Šahtjor. Bolonja je iznenadila sve na „cizmi“ prethodne sezone završivsi na petom mestu što joj je donelo istorijski uspeh i plasman u elitno klupsko fudbalsko takmičenje. Ipak, u ovoj sezoni ne igraju kao u lane, nalaze se na 17. mestu tabele i tik su iznad zone ispadanja. Između dve sezone su izgubili trenera – Tijaga Motu, koji je otišao u Juventus i to je razlog njihovih slabijih partija sa početka ove sezone.

Sparta – Salcburg 18.45h

Duel ekipa koje bi mogle da pruže utakmicu sa dosta golova. Odbrane im nisu jači deo tima i zato bismo mogli da uživam u pravoj goleadi.

Klub Briž – Borusija Dortmund 21h

Borusija je u ovom susretu veliki favorit i sve sem pobede „milionera“ iz Dortmunda bi predstavljalo veliko iznenađenje. Ekipa Nurija Šahina je dobro započela sezonu u Bundesligi, nakon tri odigrana kola su sakupili sedam bodova i sa odličnim rezultatima bi mogli nastaviti i u Ligi šampiona.

Seltik – Slovan 21h

Navijači će biti pravi „vetar u leđa“ igračima Seltika protiv Slovana i može se očekivati pobeda domaćih. Slovaci su iznenadili u kvalifikacijama za Ligu šampiona i „na mala vrata“ ušli u elitno takmičenje, a sada ćemo videti da li u istom mogu da odu i korak dalje.

Mančester siti – Inter 21h

Još jedan derbi prve faze takmičenje i svakako derbi dana. Ovo je ujedno repriza finala Lige šampiona od pre dve sezone kada je trijumfovala četa Pepa Gvardiole rezultatom 1:0, a strelac jedinog gola bio je Rodri. Naravno, ulog u ovom meču neće biti ni približno nalik onom u Istanbulu, ali će jasno pokazati u kom će se smeru odvijati sezone ovih klubova u Evropi. Siti želi da povrati evropsku titulu i to će već jasno pokazati za „Etihad“ stadionu protiv renomiranog protivnika.

Pari Sen Žermen – Đirona 21h

U PSŽ su se dogodile tektonske promene u letu između dve sezone, a najveća promena je ta da je klub napustio jedan od najboljih fudbalera na svetu – Kilijan Mbape, kako bi prešao u Real Madrid. sa druge strane, iza Đirone je istorijska sezona nakon koje su završili kao četvrtoplasirani tim u Primeri i potpuno neočekivano se našli u Ligi šampiona, a tamo će uz Brest i Slovan biti jedan od tri debitanata u takmičenju. Uoči prethodne sezone glavni cilj ekipe sa „Montilivija“ bio je opstanak u elitnom rangu španskog fudbala, a kako je sezona odmicala, rasli su apetititi kluba usled odličnih partija izabranika Mičela i na kraju su „izvadili vizu“ za Ligu šampiona. Za njih je ovo potpuna novost i teško je unapred prognozirati kako će se snaći u renomiranom takmičenju.

Četvrtak

Crvena zvezda – Benfika 18.45h

Srpski aktuelni šampion takmičenje započinje protiv Benfike koja je vrhunski evropski klub pun iskustva na najvećoj sceni. Stoga će izabranicima Vladana Milojevića biti posebno teško, ali vredi verovati u kvalitete crveno-belih potpognutih prepunom „Marakanom“ jer su na tom terenu već padali neki evropski velikani u prošlosti poput Liverpula.

Fejnord – Bajer Leverkuzen 18.45h

Šampion Nemačke započinje evropsku sezonu iz Roterdama. Leverkuzen prethodne sezone nije izgubio utakmicu u domaćem šampionatu što je podatak koji dovoljno govori o snazi nemačkog kluba koji sa klupe maestralno predvodi španski stručnjak Ćabi Alonso. „Farmaceuti“ imaju velike planove i ove sezone, pogotovo na evropskojs ceni i biće ih izuzetno zanimljivo pratiti.

Atalanta – Arsenal 21h

Duel dve napadački nastrojene ekipe mogao bih nam doneti pregršt golova na susretu u Bergamu. Arsenal jeste favorit uoči susreta, ali to ništa ne mora da znači jer je Atalanta aktuelni šampion Lige Evrope, a u finalu u Dablinu su savladali moćni Bajer iz Leverkuzena (3:0). „Tobdžije“ su prethodne sezone za „dlaku“ izgubile šampionsku borbu sa Sitijem i ove će izabranici Mikela Artete želeti da poprave utisak pre svega u domaćem šampionatu, ali će sasvim jasno imati i najviše ambicije i u Ligi šampiona.

Atletiko Madrid – Lajpcig 21h

Jedan od najzanimljivijih mečeva trećeg dana prvog kola Lige šampiona odigraće se u madridu gde će Atletiko dočekati Lajpcig. „Jorgandžije“ pod dirigentskom palicom Čolo Simeonea umeju da odigraju taktički izvanrednu utakmicu, pre svega u defanzivnom smislu, a na ovom susretu će njihova poslednja linija tima biti na pravom zadatku protiv jednog napadačko orijentisanog protivnika kakav je Lajpcig. Atletiko je između dve sezone doveo kapitalno pojačanja – bivšeg napadača Sitija Hulijana Alvareza u transferu vrednom 75 miliona evra (plus 20 miliona evra kroz bonuse) i upravo bi popularni „pauk“ mogao da im doprinese u igri, ali i iskustvu, jer je kao igrač „Građana“ već podigao „ušati“ pehar u svojoj karijeri.

Monako – Barselona 21h

Duel dve ekipe koje su u Barseloni odigrali prijateljsku utakmicu uoči samog početka sezone, a istu su gosti iz Kneževine rutinski rešili u svoju korist (0:3). Od tada se ipak nešto promenilo, pre svega u igri Barselone, koja ni posle pet odigranih kola ne zna za poraz u domaćem šampionatu. Povrede kroje sastav ekipe treneru Hansiju Fliku, a biće interesantno videti u kojoj će postaviti Blaugrana istrčati na teren na ovoj utakmici.

Brest – Šturm 21h

Duel dve ekipe koje će pre svega pokušati da ne prime gol na utakmici, pa bi nas mogao očekivati poprilično nezanimljiv duel na zapadu Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari