Londonski derbi za najmlađe: Sklanjajte se svi od mojih igrača 1Foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Deni, osmogodišnjak iz Londona, „strastveni Arsenalovac“, nije puno spavao u noći između subote i nedelje: dan ranije saznao je da će biti jedan od izabranih najmlađih navijača koji će, ruku pod ruku, izvesti igrače svog tima na derbi – protiv omraženog gradskog rivala Totenhema, piše specijalizovani sportski portal Atletik.

Učešće malih maskota na engleskim fudbalskim utakmicama je dugogodišnja tradicija. Dečaci i devojčice, obučeni od glave do pete baš kao i njihovi prvotimci, ponosno prošetaju kroz tunel između svlačionica i terena, izljube se i fotografišu sa svojim herojima, upoznaju međusobno, pa čak pozdrave prijateljski i sa maskotama protivničkog tima.

Ali pravila su pravila, a derbi je derbi. Rivalstvo između dva kluba severnog Londona, Arsenala i Totenhema staro je više od veka, korene vuče još iz doba kada su jedni drugima prevarama preotimali mesto u prvoj fudbalskoj ligi, a tokom godina pretvorilo se u iskrenu i neskrivenu mržnju. Zvuči poznato?

Netrpeljivost je jedna stvar, a pravila sasvim druga. Deni i njegov otac Tom su u nedelju bili veoma pažljivo i organizovano dočekani na stadionu Totenhema, junior je odveden u prostoriju gde će se presvući i dočekati svoje igrače, a senior je dobio fino mesto na stadionu za posmatranje utakmice.

Deni, upozoren da bi okruženje moglo biti neprijateljsko u prostoriji gde će se susresti najmlađi navijači dva tima, ubrzo je video da je stanje sasvim suprotno: obučeni u dresove mrskih neprijatelja dečaci i devojčice su se zajedno igrali čekajući početak meča.

Potom su izašli u tunel, susreli se sa svojim igračima i ćaskali sa njima očekujući da ih sudija izvede na teren. I upravo je taj momenat, kada su se uključile kamere TV giganta Skaj Sport, bio trenutak kada se u Denijevoj navijačkoj glavi nešto promenilo.

„Sklanjajte se od mojih igrača“, povikao je Totenhemovim klincima koji su iskoristili priliku da se pozdrave i upoznaju sa igračima Arsenala.

„Ako hoćete da dobijete ‘haj fajv’ od njih, moraćete da se učlanite u Arsenal“, rekao je Deni zajapureno, u prenosu koji je gledalo nekoliko desetina miliona gledalaca širom sveta. Samo dve izgovorene rečenice promenile su (barem na čuvenih 15 minuta) život mladog navijača.

Telefoni njegovih roditelja zatrpani su porukama podrške, Deni je postao instant zvezda društvenih mreža, teško je i zamisliti kako će izboriti sa popularnošću koju će imati u školi i među mladim Arsenalovcima.

Ali i kada sve to prođe, imaće malu kućnu utehu uspomena: originalne komplet dresove svog kluba (ukupno vredne gotovo hiljadu funti), potpisane rukavice Arsenalovog golmana i zastavu sa potpisima svih brazilskih prvotimaca, od kojih je jedan, Gabrijel, bio strelac pobedonosnog gola derbija odigranog u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari