"Loš primer za decu koja su to gledala, sport je postao biznis": Bivši trener o uzrocima tuče roditelja na utakmici "petlića" u Beogradu 1Foto: Pixabay/Alexander Fox

Utakmica Prve lige petlića Fudbalskog saveza Beograda između Žarkova i Grafičara prekinuta je u 56. minutu nakon što su se potukli roditelji dece koja su nastupala za ova dva kluba.

Kako tvrde očevici incidenta, posle jedne odluke sudija na tribinama je nastalo guranje, pesničenje i opšti haos, a zbunjena deca (2010. godište) su to posmatrala sa terena.

Komesar za mlađe kategorije u Fudbalskom savezu Beograda Budimir Davidović rekao je medijima da je „tih nekoliko minuta trajalo kao večnost, naočigled dece“ i da je u pitanju bio „uragan nasilja“.

Pre nešto više od mesec dana je na meču mlađih pionira u Kaluđerici trener jednog od timova pretukao je sudiju zbog čega su odložene sve utakmice mlađih kategorija u organizaciji FSB.

Slađan Šćepović, bivši fudbaler Partizana, koji je dugo radio kao trener mlađih kategorija, ističe da je nasilje sve učestalija pojava na mečevima mlađih kategorija.

"Loš primer za decu koja su to gledala, sport je postao biznis": Bivši trener o uzrocima tuče roditelja na utakmici "petlića" u Beogradu 2
Slađan Šćepović foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto.com

– Radio sam kao trener sa mlađim kategorijama više od 20 godina i nisam nikada doživeo da se roditelji potuku na tribinama tokom utakmice, ali vidim da je ponašanje roditelja postalo veliki problem. Jasno je da je to što se desilo na meču petlića između Žarkova i Grafičara veoma loš primer, pre svega za decu koja su to gledala, a nije dobro za naš fudbal što se takve stvari sve češće dešavaju. Ne znam šta je razlog, ali pretpostavljam da neki od njih žele uspeh više nego njihova deca i da tako ostvaruju neke svoje ambicije – kaže Šćepović za Danas.

On kaže da se slični incidenti nisu dešavali u vreme kad je počeo da trenira fudbal i dodaje da je razlog to što je sport postao veliki biznis.

– Ranije toga nije bilo, ali kako vreme prolazi tako su i ambicije roditelja sve veće. Takvo je vreme, sport je postao biznis i svi ga posmatraju kroz novac i uspeh. Ne shvataju da je najvažnije da njihova deca uživaju u igri, jer nisu svi podjednako talentovani, neki sazrevaju kasnije pa radom ispravljaju nedostatke. Neće svi uspeti da naprave karijere u sportu, ali je mnogo važnije da kroz bavljenje sportom postanu pravi ljudi – objašnjava trener koji je imao velike uspehe u Partizanovoj fudbalskoj školi.

Sinovi Slađana Šćepovića, Marko i Stefan, takođe su trenirali fudbal i postali profesionalni sportisti.

– Dolazio sam na njihove utakmice ali sam se vrlo retko mešao u ono što su radili kad su počinjali da treniraju. Tek kad su došli u Partizan sam im skrenuo pažnju na to da ako žele da postanu sportisti onda tome moraju i da se posvete, da je najvažnije da treniraju i da će onoliko koliko budu posvećeni, koliko budu radili i trenirali toliko će im se i vratiti. Nisam se puno mešao, posmatrao sam sa strane i pratio, znao sam da je sve na njima. Nema tu neke velike mudrosti – kaže Šćepović.

On dodaje da danas i treneri mlađih kategorija insistiraju na tome da njihovi igrači ostvaruju dobre rezultate.

– Meni je bilo najvažnije da sva deca dobiju priliku da igraju, jer nije rezultat ono što je najvažnije kad je u pitanju rad sa mlađim kategorijama. Oni treba da uživaju, da se druže, da steknu prijatelje, da sazrevaju kao ličnosti kroz bavljenje sportom i taj period života treba da im ostane u lepom sećanju. Smatrao sam da je najbitnije da su deca srećna, a da treneri i roditelji treba da budu tu da ih u tome podržimo – kaže Šćepović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari