Loša uvertira za Real 1foto: Marko Đoković/Starsport

Jesu košarkaši Crvene zvezde imali tri evroligaške utakmice koje su prethodile večitom drebiju, ali je tačno i da je Partizan pustio nekoliko igrača za reprezentativni “prozor” tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023.

Umor je bio evidentan kod Branka Lazića i saigrača, potrošnja velika, a sam poraz od crno-belih predstavlja lošu uvertiru za večerašnji susret crveno-belih protiv Reala u odloženom meču 20. kola Evrolige (19.00).

Duel sa Realom biće čak peti košarkaša Crvene zvezde u poslednjih šesnaest dana. Pozitivna je okolnost što izabranici Dejana Radonjića, osim puta za Atinu na megdan Panatinaikosu, nisu praktično napuštali Beograd.

Lekcija koja je dobijena od Partizana (98:84) trebalo bi da trgne crveno-bele, koji su protiv najinspirativnijeg protivnika popustili u segmentu u kome su ove sezone najbolji, odnosno prepoznatljivi širom Starog kontinenta. Puleni Željka Obradovića ubacili su Zvezdi čak 98 poena, agresivnost na perimetru nije bila ni nalik onoj na većini ovosezonskih mečeva, što je dovodilo do brojnih pokušaja crno-belih sa distance, bez prevelikog pritiska.

Zvezda je ove sezone samo još jednom primila 98 poena (UNIKS u Beogradu), tačnije u četiri navrata više od 90. Bez adekvatne energije gotovo je nemoguće da jedan tim defanzivno bude na nivou svojih mogućnosti, što je sasvim jasno pulenima Dejana Radonjića.

Meč sa Realom sasvim sigurno dolazi u nevreme. Suspenzija ruskih klubova, povećala je nadu mnogima da se mogu naći u plej-ofu. Vezala je Zvezda dve evroligaške pobede uoči meča sa Madriđanima, obe u hali “Aleksandar Nikolić” ali se i protiv Fenerbahčea, kao i Baskonije nekako mučila sa ritmom.

Kraljevski klub” je u Beograd stigao u momentu kada je u evidentnom padu forme. Tek drugi put u sezoni, Real je pred put za Beograd vezao tri poraza, a posebno bolna bila su poslednja dva od Baskonije u ACB ligi i na gostovanju Žalgirisu. Madriđani su, pritom, u Kaunasu postavili negativan klupski evroligaški rekord, ubacivši svega 47 poena (68:47).

Iako je reč o vrhunskom timu, surovi ritam utakmica u kombinaciji sa brojnim igračima u četvrtoj deceniji života doveo je do znatno sporijeg oporavka i povećane doze umora koju Serhio Ljulj i saigrači nikako ne uspevaju da prevaziđu. Teške noge i nemanje snage i eksplozivnosti naročito se odražavaju na preciznost u šutu sa perimetra. U poslednja tri poraza, Real je ukupno pogodio devet puta sa distance iz 62 pokušaja.

Zvezda Real kod kuće nije savladala više od pet godina. Madriđani su van prestonice Španije doživeli pet evroligaških poraza ove sezone, međutim, reč je o drugom najboljem defanzivnom timu u najelitnijem takmičenju, koji u sastavu ima nekolicinu izvanrednih odbrambenih igrača poput centra Tavareša, najboljeg blokera lige i igrača sa najvećim procentom preciznosti u realizaciji za dva poena.

Moguć povratak Markovića

Stefan Marković je doživeo povredu palca desne ruke protiv Fenerbahčea; morao je iskusni plejmejker zbog toga da propusti mečeve sa Baskonijom i Partizanom, ali je moguće da će se vratiti za večerašnji susret sa Realom. Marković se oseća bolje, počeo je da trenira sa saigračima i da lagano šutira. Od procene stručnog štaba zavisiće i njegov povratak na parket, ali je verovatnoća da se to desi protiv Reala vrlo velika. Maik Cirbes, pak, sigurno neće biti u sastavu crvene zvezde ni za duel sa Madriđanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari