"Ludnica" u Ajaksovoj grupi 1Foto: EPA-EFE/ OLAF KRAAK

Ni u jednoj od četiri grupe, čiji mečevi večeras zatvaraju peti krug takmičenja po grupama, nema sigurnog učesnika nokaut faze Lige šampiona, što bi moglo da nam donese spektakularan fudbal širom Evrope.

Najveća „ludnica“ je u H grupi, gde su Ajaks, Čelsi i Valensija jednako osvajali i gubili bodove, pa s (po) dve pobede i jednim remijem potpuno poravnati ulaze u pretposlednjih 90 minuta borbe za ostanak u trci za kontinentalnu titulu.

S tom razlikom što prvi sa ovog spiska ima, na papiru, jednostavniji posao protiv Lila nego njegovi takmaci u međusobnom klinču par sati ranije. Prošlogodišnji polufinalista LŠ je po svim kriterijumima izraziti favorit utakmice u Francuskoj.

Zbog načina na koji srpski reprezentativac Dušan Tadić i njegovi saigrači teraju loptu, lakoće davanja golova „kopljanika“ na svim frontovima pa i u ovom UEFA rangu (10), to jest učestalosti kapitulacija „fenjeraša“ ove skupine LŠ (10).

Zbog ubedljivih 3:0 za Holanđane u prvom susretu ovih ekipa, Ajaksove dominacije u Erediviziji (šest koraka ispred drugoplasiranog AZ Alkmara), gde je amsterdamski klub u seriji od osam trijumfa, odnosno Lilovog hoda po mukama u Liga 1, jer je u poslednjih osam kola tek da puta odneo ceo „plen“, pa je tek 10. na tabeli.

Jedini statistički parametar ohrabrenja za domaćina je podatak da gosti nemaju pobedu u poslednjih sedam mečeva u zemlji „galskih petlova“ (dva remija/pet poraza).

U Valensiji bi zato trebalo sve da „puca“. Usled najslabije gol razlike u ovom trouglu istoimeni domaćin u isto vreme želi revanš za minimalan poraz u Engleskoj (1:0) i sustizanje u međusobnom skoru dva kluba (1/3/3), za šta će mu biti potrebno više kvaliteta, pameti i sreće nego u Primeri, pošto ga tamošnji kiksevi drže na razočaravajućoj sredini tabele sa 20 timova.

Čelsi je kiksirao u prošloj rundi Premijer lige, ali je pre toga dovoljno puta pobeđivao da drži korak sa Lesterom i Mančester sitijem u trci za vicešampionsko znamenje, pošto Liverpul izgleda i radi kao budući šampion Engleske.

Buru u najavi imamo i u grupi E, pošto lider PRL (9) i Napoli (8) nikako da uđu u bezbednu zonu u odnosu na Salcburg (4), a imaju (ne)sreću da večeras udare jedan na drugoga i reše se prvog do sebe.

NJihov prethodni susret protekao je u znaku italijanskog predstavnika (2:0), pa bi višestrukom prvaku Evrope valjalo ne samo da pobedi nego da to učini sa što jačom razlikom.

Premda su u njihova tri ostala susreta – dva u grupnoj fazi LŠ u sezoni 2018/2019 – viđena ukupno još samo dva hica u centar mete. U takvoj konstelaciji snaga mogao bi da profitira treći kandidat za plasman u Top 16, jer Salcburgu sledi duel sa već prežaljenim Genkom (1), čiju su mrežu Austrijanci pre par meseci napunili do vrha (6:2).

Uzbuđenja su zagarantovana i u F grupi, jer se u jednom od derbija kola sastaju Barselona (9) i Borusija Dortmund, ekipe koje vole i umeju da igraju na gol više.

Istina, ove sezone, više u svojim prvenstvima nego u LŠ, gde su Španci dali svega četiri pogotka za 360 minuta, a Nemci samo jedan više. Vrhunac jalovosti demonstrirali su u septembarskom sučeljavanju, kada su „milioneri“ i Katalonci promašili sve šanse.

Ovog puta bi morali da budu pribraniji i idu na sve ili ništa, jer im za vratom duva Inter (4), mada ni Italijanima neće biti lako da izađu na kraj sa Slavijom iz Praga, koja je u prošlom krugu odigrala nerešeno sa Barselonom.

Sličan odnos snaga je u i grupi G, gde vodeći Lajpcig ima priliku da preko leđa Benfike dočeka proleće u elitnom takmičenju, a portugalski velikan se baš preko grbače tima iz Nemačke u velikom stilu vrati u kolonu za prekomandu u Ligu Evrope. Pod istim pritiskom će biti i fudbaleri Zenita i Liona. Ruski tim, jer samo slavljem na svom terenu može da dođe u istu ravan sa Lionom (7), a francuski jer bi ga tri boda kolo pre kraja odvela do osmine finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari