Luka Dončić ispisao istoriju Dalasa, Micić i Pokuševski svedočili podvigu za pamćenje 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Svima u Mavsima je jasno da je reprezentativac Slovenije najbolji košarkaš u istoriji kluba i da će za mandata u dresu Dalasa poobarati sve moguće rekorde koje je postavio Dirk Novicki.

Sve dok ne bude osvojio NBA titulu „oponenti“ lika i dela Luke Dončića spočitavaće mu tu činjenicu, pogotovo u poređenju sa dostignućima Dirka Novickog.

Sjajni nemački košarkaš poljskih korena vodio je 2011. klub iz Teksasa do jedine NBA titule i u tom pogledu navijači Mavsa verovatno se teško mire sa činjenicom da je u relativno kratkom vremenskom period od košarkaškog penzionisanja Novickog 2019. godine Dalas dobio novo zaštitino lice većeg sjaja i kvaliteta nego što je to bio momak iz Virzburga.

Luka Dončić je na putu da poobara sve individualne rekorde koje je postavio Novicki, ali i drugi vrsni igrači koji su od osnivanja 1980. ispisivali stranice klupske istorije.

Samo u toku ove sezone, Dončić je uz Nikolu Jokića najveći kandidat za MVP nagradu, najbolji je strelac lige sa 33,9 poena i drugi asistent (9,8as) i uz Srbina iz Denvera jedini je koji ima maltene tripl-dabl prosek po meču (33,9p, 9,8as,9,3sk).

Jedan od bitnijih klupskih rekorda oborio je u pobedi Dalasa nad Šarlotom (130:104). Vasilije Micić (6p, 4as) i Aleksej Pokuševski (4p, 4sk) svedočili su istorijskom trenutku s obzirom na to da je Dončić protiv Hornetsa postao najefikasniji košarkaš Dalasa u jednoj sezoni od osnivanja kluba 1980.

U finišu treće četvrtine, svojom sedmom trojkom u meču, Dončić je došao do ukupnih 2.332 poena ove sezone i iza sebe ostavio Marka Agirea na 2.330 u sezoni 1983/84, dok je još ranije nadmašio Dirka Novickog i njegovih 2.151 poena iz sezone 2005/06.

Imaće Dončić još tri utakmice pre plej-ofa da dodatno poboljša učinak, a duel sa Hornetsima završio je sa 39 poena, 12 skokova i 10 asistencija, uz osam trojki iz 17 pokušaja.

Dalasu su preostale još tri utakmice do kraja regularnog dela (Majami, Dotroit, Oklahoma) i s obzirom na formu i četiri pobede u nizu u poslednje vreme gotovo je izvesno da će zadržati peto mesto na Zapadu, samim tim i direktan plasman u četvrtfinale plej-ofa u kojem neće imati prednost domaćeg terena.

Šarlot se, pak, oprostio od sovjih navijača, pošto će poslednje tri utakmice u sezoni odigrati u Atlanti, Bostonu i Klivlendu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari