Mađarski model za Srbiju 1Foto: EPA P. GARCIA

Ne volim da je koristim, ali ne mogu da ne upotrebim staru glupu frazu „svi igraju fudbal, ali Nemci uvek pobede na kraju“, kada su onako „samleli“ jedan moćni Portugal.

Iako su na turnir došli sa mlađom ekipom i nemaju pojedince najvišeg mogućeg klupskog nivoa, onako kako samo oni to umeju, okrenuli su list posle poraza od Francuza, propustili kroz želudac tu odličnu a nenaplaćenu partiju i smogli snage da zgrome evropskog prvaka i osvajača Lige nacija. Naklon!

Ako bih EURO posmatrao kroz prizmu večite borbe Davida i Golijata onda mi je još jači utisak remi Mađara sa silnom Francuskom.

Verovatno će izvisiti za prolaz u drugi krug, što je bilo i za očekivati u tzv. grupi smrti, ali je (i) taj meč potvrdio da su na pravom putu.

Da je višedecenijski, pametno osmišljen i postupno vođen, proces oporavka mađarskog fudbala imao smisla.

Krenuli su od klupske scene, gde su raščistili mulj, obračunali se sa devijacijama svih vrsta, oterali marginalce čiji je (ne)rad bio remetilački faktor… da bi u nekom trenutku tu renesansnu priču podigli na reprezentativni nivo.

Priznali su sebi da nemaju dovoljno stručnog kadra, pa u Savez doveli Nemce da postave nov, zdrav sistem delanja i organizacije.

Dali su im i selektorska mesta…

I, eto, ih dva puta zaredom na prvenstvima Evrope.

S novim stadionima, finansijski stabilizovanim klubovima, publikom pune ljubavi prema fudbalu i nacionalnom fudbalu…

Iako autsajderi, sa sjajnim trenerom Italijanom na klupi, poslali su lepu sliku bez straha se nadigravavši sa favoritom.

Sa sve Atilom Salajem, kog smo moji saradnici i ja, uprkos nerazumevanju okoline, forsirali u vreme dok sam radio na Kipru…

Tada novajlijom iz jednog malog mađarskog kluba, a od ovog januara pojačanjem velikog Fenerbahčea.

Sklon sam da verujem da Srbija treba slediti primer iz komšiluka.

Da, talentovanija smo nacija od njihove, ali smo majstori da razbijemo i uništimo sve što valja, kao kada je Savez iz potpuno bolesnih pobuda smenio pokojnog selektora Radomira Antića ili, kasnije, njegovog kolegu Slavoljuba Muslina.

Da ne pričam o bolesnoj podeli na crveno-bele i crno-bele, kriminalizaciji fudbala, dugovanju novca kao opštem mestu… Mađarski model je prava i primenjiva stvar. Još da se ima volje.

Autor je fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari