Za stotinku ispred ostalih: Kako je Majkl Felps za sobom ostavio druge sportiste i postao "najbolji u 21. veku"? 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT, Ilustracija: Danas

Američka medijska kuća ESPN objavila je listu 100 najboljih sportista 21. veka, a na čelu se nalazi možda i iznenađujuće ime – Majkl Felps.

Majkl Felps je bivši američki plivač, najuspešniji i najodlikovaniji olimpijac svih vremena sa ukupno 28 medalja, a na ESPN listi je za sobom ostavio Serenu Vilijams i Lionela Mesija, dok se Novak Đoković nalazi na 11, a Nikola Jokić na 28. mestu.

Na Letnjim olimpijskim igrama 2004. u Atini, Felps je sa šest zlatnih i dve bronzane medalje izjednačio rekord sovjetskog gimnastičara Aleksandra Ditjatina koji je osvojenio osam medalja na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi.

Četiri godine kasnije je sa osvojenih osam zlatnih medalja na Igrama u Pekingu oborio rekord američkog plivača Marka Špica iz Minhena 1972. koji je osvojio sedam zlata.

Majkl Felps Vs. Milorad Čavić

Najkontroveznija medalja bila je ona zlatna koju je osvojio na Igrama u Pekingu u finalu 100 metara delfin stilom, koja je kao ožiljak ostala urezana navijačima iz Srbije.

Naravno, u pitanju je takmičenje na kom mu je direktan protivnik u borbi za zlato bio najbolji srpski plivač Milorad Čavić.

Srpski plivač je u većem delu trke bio u prednosti, a kada su stigli do kraja delovalo je kao da je uspeo i da osvoji zlatnu medalju, ostavljajući Felpsa sa srebrom oko vrata. Ipak, zvanični podaci su pokazivali drugačije…

Amerikanac je ostvario pobedu za stotinku ispred Čavića i tako došao do jedne od najkontroverznijih pobeda u istoriji plivanja.

Nakon Letnjih olimpijskih igara 2008, Felps je osnovao Fondaciju Majkla Felpsa, koja se fokusira na razvoj sporta plivanja i promovisanje zdravijeg načina života.

Godinu dana kasnije, Američka plivačka federacija suspendovala je Felpsa na tri meseca zbog fotografije objavljene u jednom britanskom listu, na kojoj se vidi kako konzumira marihuanu.

„Ne radi se o tome da je prekršen neki antidoping propis, već smo odlučili da Majklu pošaljemo ozbiljnu poruku, jer je razočarao toliko ljudi, naročito stotine hiljada dece-članova Federacije, koja u njemu vide heroja i uzor“, naveli su u saopštenju nakon suspenzije.

Godinama nakon toga, Felps se i dalje oštro bori protiv odluka antidoping agencija na velikim svetskim takmičenjima.

Na Letnjim olimpijskim igrama 2012. u Londonu, Felps je osvojio četiri zlatne i dve srebrne medalje, a onda je najavio povlačenje.

Međutim, plivanju se vratio u aprilu 2014. godine, da bi na Letnjim olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru osvojio još pet zlatnih i jednu srebrnu medalju.

Bio je osam puta proglašavan za svetskog plivača godine, a nagradu za američkog plivača godine poneo je 11 puta, dok je nagradu FINA za plivača godine dobio 2012. i 2016. godine.

Najavio je svoje drugo povlačenje 12. avgusta 2016. Osvojio je nagradu Laureus za svetski povratak godine 2017. godine.

Felps je rođen 30. juna 1985. u Baltimoru. U braku je sa Nikol Džonson 2016. godine i imaju četvoricu sinova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari