Tek što su najbolji evropski košarkaši napustili dvoranu „Spodek“ u poljskim Katovicama, borbu za medalje na prvenstvu Starog kontinenta na istom mestu počinju odbojkašice. Selekcija Srbije prvi meč na šampionatu igra protiv Azerbejdžana, dok se u drugom duelu grupe D sastaju reprezentacije Češke i Slovačke.

Izabranice selektora Zorana Terzića su osvojile srebrnu medalju na poslednjem prvenstvu Evrope, koje je održano pre dve godine u Belgiji i Luksemburgu.

Reprezentativke Azerbejdžana su na tom takmičenju zauzele 12. mesto sa skorom od jedne pobede i čak pet poraza, od kojih samo jedan nije bio maksimalan.

Sudeći po tome, naše odbojkašice ne bi trebalo da imaju problema u premijernom meču, ali veoma je važno da u utakmicu sa azijskom selekcijom uđu koncentrisano i hladne glave zabeleže prvi trijumf.

Primač servisa Jasna Majstorović smatra da je srpski tim favorit u meču sa Azerbejdžankama.

– Imali smo i padova i uspona tokom pripremnog perioda u kome smo odigrale dosta pripremnih utakmica, ali verujem da ćemo se prikazati Evropi u najboljem svetlu. Naše prve rivalke bi trebalo dobrim servisom da odvojimo od mreže, što mislim da će biti recept za trijumf – istakla je Majstorovićeva, koja će sa kapitenom Jelenom Nikolić imati težak zadatak da obezbedi što bolje napade svom timu.

Brižitka Molnar veruje da, ako zakaže servis, alternativno rešenje za osvajanje poena jeste napad kroz sredinu. „Selekcija Azerbejdžana je dosta slabija od nas, a pogotovo loše brane napade iz zone šest i sa pozicije srednjeg blokera. Tu je naša osnovna šansa koju moramo da iskoristimo“, kazala je Molnar.

Selektor Zoran Terzić poveo je najjaču ekipu u Poljsku, koja je tokom leta već igrala kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i došla do srebrne medalje na Univerzijadi. Od tima koji je učestvovao u osvajanju odličja poslednjih godina, nedostaje samo kapiten Vesna Čitaković – Đurišić, koja se oprostila od dresa sa državnim grbom. Plasman u drugu fazu takmičenja izboriće po tri ekipe iz sve četiri grupe, čije će se utakmice igrati u Lođu, Vroclavu, Bidgošću i Katovicama.

 

Grupa A (Lođ)

Holandija – Hrvatska 17.30

Poljska – Španija 20.00

Grupa B (Vroclav)

Turska – Francuska 15.00

Italija – Nemačka 17.30

Grupa C (Bidgošć)

Belgija – Belorusija 17.30

Rusija – Bugarska 20.00

Grupa D (Katovice)

Srbija – Azerbejdžan15.00

Slovačka – Češka 17.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari