Makabi pamti debakl 1Foto: Starsport

Karte na stolu pred večerašnji meč u Tel Avivu su takve da je u rukama košarkaša Crvene zvezde „džoker“ i samo od njihovog znanja će zavisiti da li će umeti da osete trenutak i priliku kada da ga upotrebe (20.05).

Crveno-beli su u nizu od pet vezanih pobeda u Evroligi na poslednjih šest mečeva; pozitivnim skorom posle 17 kola šepure se pred „ponosom Izraela“ koji sa 6-11 dobrano koketira sa još jednim evroligaškim debaklom u nizu posle osvojene šeste titule kontinentalnog šampiona 2014.

Makabi je sigurno zapamtio predavanje kojim su ga košarkaši Zvezde počastili u prethodnom meču u Beogradu (83:58). Doživljeni debakl usko je bio povezan sa drugom ovosezonskom smenom trenera i angažovanjem Letonca Ajnarsa Bagatskisa, koji je samo delimično uspeo da ukomponuje grupu individualaca sa „slušalicama u ušima“. Izraelci će biti jači za oporavljenog Kvinsija Milera, koji će se u društvu Maika Cirbesa i Gala Mekela nameriti na prošlosezonske saigrače.

– Makabi je značajno drugačiji tim nego što je to bio ranije. Doveli su novog trenera, a Kvinsi Miler se vratio posle duge povrede. Treba očekivati da će oni u preostalih 13 kola pokušati da dođu do ostvarenja ambicija koje su pre početka sezone bile izuzetno velike. Letos su uradili mnogo u prelaznom roku, imali velika ulaganja u tim i nadaju se da će stići do same završnice Evrolige. Uticaj Kvinsija Milera na tim je veliki. On je blizu da dosegne nivo na kom može da igra, a mi veoma dobro znamo koliko može. Za očekivati je da njegov povratak u tim rasteretiti igrače na drugim pozicijama i da će oni igrati puno bolje nego do sada u Evroligi – svestan je trener Radonjić koliko raspoloženi Miler može da doprinese uspehu tima.

Bakatskis je ogolio igru Makabija premestivši Gaudloka na mesto organizatora igre. Time je, utisak je, još više odsekao centre, pogotovo Cirbesa koji mnogo zavisi od saradnje sa plejem u igri dva na dva. Vims je u osetnom padu forme, izgubio je na samopouzdanju, a samim tim je i igra Makabija predvidljivija za rivala. Izraelci nemaju vrhunskog pleja, nekog ko bi povezao redove, urazumio individualce i primorao ih da se spuste u stav u odbrani. Defanzivno, Makabi je četvrti najlošiji tim u Evroligi; rivalu dopuštaju u proseku čak 84,3 poena.

– Ulazimo u period kada su rezultatski imperativi još veći pa to važi i za Makabi. Mi se nalazimo u dobrom statusu, nemamo pritisak, ali imamo želju da se u svakoj utakmici pokažemo u najboljem svetlu. Ovo je tim koji u svaki meč u Evroligi ulazi sa najvećom mogućom željom – podvukao je Radonjić uz podsećanje da njegove izabranike očekuju tri vezana naporna gostovanja (Makabi, Igokea, Baskonija), a zatim spektakl protiv Panatinaikosa u Beogradu narednog četvrtka.

Nova kazna Evrolige

Crvena zvezda je ponovo kažnjena od strane Evrolige zbog nesportskog ponašanja njenih navijača na meču sa Fenerbahčeom u 17. kolu. Zvezda mora da plati 6.500 evra zbog bacanja metalnog novca i jednog upaljača na parket. „Zbog ubacivanja tvrdih predmeta (kovanog novca i upaljača) tokom treće i četvrte četvrtine, klub je kažnjen sa 5.000 evra. Takođe, KK Crvena zvezda mts kažnjen je sa dodatnih 1.500 evra ‘zbog ulaska navijača na teren nakon utakmice’.

Dangubić: Na visini zadatka

Nemanja Dangubić u poslednje vreme igra dosta bolje u poređenju sa početkom sezone i večeras će biti zadužen za čuvanje protivnikovih najboljih igrača: Gaudloka i Vimsa. “ Nadamo se da ćemo nastaviti sa dobrim igrama. Moramo da budemo na visini zadatka, kao u prethodnim utakmicama da bismo imali šansu za pobedu. Miler je veoma kvalitetan igrač i daje dodatnu energiju ekipi. Znamo ga veoma dobro i daćemo sve od sebe da ga nateramo da odigra što je moguće lošiji meč“, apostrofirao je Dangubić bivšeg saigrača kao potencijalno najveći problem večeras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari