Makedonci bi novu epizodu "čuda" 1 Fudbaleri Makedonije foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Posle večerašnjih mečeva finala baraža u „putevima“ B i C biće poznata još dva tima iz Evrope koji će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Kataru, a sastaju se Portugal – Severna Makedonija i Poljska – Švedska. Poslednji učesnik Mundijala iz evropskih kvalifikacija biće poznat nakon što Vels dobije protivnika iz odloženog meča u kojem se sastaju Škotska i Ukrajina.

Rat u Ukrajini uticao je na dešavanja u baražu pa se Poljska, koja je trebalo da se u polufinalu sastane sa Rusijom, u narednu fazu plasirala automatski, jer je Rusija suspendovana iz svih takmičenja pod pokroviteljstvom FIFA. Još uvek se ne zna kad će Škotska i Ukrajina odigrati polufinalni duel.

Od dva večerašnja duela veću pažnju fudbalske javnosti privlači susret između Portugalije i Severne Makedonije koji se igra na stadionu „Dragao“ u Portu. Domaćini, koji su u polufinalu pobedili Tursku (3:1), boriće se za svoj osmi nastup na Mundijalima, dok će Severni Makedonci, posle trijumfa nad Italijom u Palermu (1:0), pokušati da naprave još jedno veliko iznenađenje i da se prvi put nađu na šampionatu planete. Makedoncima će za taj istorijski uspeh biti potrebno da eliminišu još jednog od „divova“, selekciju koja favorit za plasman na šampionat, ali i za osvajanje trofeja ukoliko trijumfuje večeras.

Trener Portugalije Fernando Santoš rekao je da su ovakve utakmice veoma teške, jer jedan potez može da odluči pobednika.

– Pre njihovog meča sa Italijom svi su očekivali pobedu Italijana osim Severnih Makedonaca. Ovo je finale, a takve utakmice su veoma teške. Bio sam učesnik mnogih takvih utakmica i znam o čemu pričam. Na kraju krajeva, ovo su utakmice koje moraju da se pobede. Naš pristup će biti isti kao i duelu sa Turskom i pokazaćemo isto poštovanje rivalu kao i u polufinalnom duelu – izjavio je Santoš.

Pre polaska na put za Porto makedonskim reprezentativcima se u avonu obratio premijer Dimitar Kovačevski i, po uzoru na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poželeo im sreću i uspeh u duelu sa Portugalijom. Možda je i to bio jedan od razloga za optimizam selektora Blagoja Milevskog, koji je rekao da njegov tim treba da pokaže da nije slučajno stigao do finala baraža..

– Pobedili smo Italiju, koja je jedan od najboljih timova na svetu. Ne želimo da se zaustavimo tu, jer nas još samo jedan korak deli od Svetskog prvenstva. Moramo da pokažemo da nismo slučajno među 20 najboljih reprezentacija u ovim kvalifikacijama – rekao je selektor Severne Makedonije.

Poljska nije igrala polufinale zbog eliminacije Rusije, a u svojoj kvalifikacionoj grupi je bila iza Engleske. Švedska je do baraža stigla nakon što je zauzela drugo mesto u grupi iza Španije. Domaćin se bori za svoje deveto učešće na Svetskim prvenstvima, a Šveđani su do sada učestvovali 12 puta, a 1958. čak bili i finalisti.

Dok su Šveđani u polufinalu baraža tek posle produžetaka bili bolji od Češke (1:0), njihovi večerašnji domaćini su se uigravali na prijateljkoj utakmici sa Škotskom, na kojoj nije nastupio Robert Levandovski, možda i najbolji fudbaler na svetu u ovom trenutku. Tradicija je na strani Švedske koja je bila bolja u poslednjih šest duela ova dva tima, računajući i pobedu (3:2) na poslednjem Evropskom prvenstvu.

Iako nije igrao u polufinalnom duelu sa Češkom švedska javnost očekuje da bi tajno oružje mogao da bude Zlatan Ibrahimović, koji, kako se najavljuje, neće biti u startnoj postavi.

Selektor domaćina Česlav Mihnijevič rekao je da je njegov stručni štab do tančina analizirao igru protivnika.

– Detaljno smo se upoznali sa igrom Švedske. Takođe, naši skauti su uživo posmatrali njihovu utakmicu protiv Češke i znamo šta možemo da očekujemo od njih. Švedska je vrlo dobra ekipa, veoma dobro organizovana, u to nema sumnje. Ali, imaćemo svoj plan za ovaj meč – rekao je selektor Poljske i najavio da će na golu biti čuvar mreže Juventusa Vojčeh Ščešnji, koji je imao probleme sa povredom.

Njegov kolega na klupi Šveđana Jane Anderson najavljuje da će njegov tim igrati drugačije nego u polufinalnom duelu protiv Češke.

– Nisam siguran da će partija koju smo prikazali protiv Češke u polufinalu biti dovoljno dobra da bismo pobedili Poljsku.. Nećemo igrati na isti način, zato što Poljska igra drugačije. Imali smo nekoliko dana za oporavak i odmor. Videćemo kako stoje stvari, ko je u potpunosti zdrav i spreman – rekao je Anderson.

Baraž za Svetsko prvenstvo

Finale

Put A

Vels – Škotska/Ukrajina     odloženo

Put B

Poljska – Švedska    20.45

Put C

Portugalija – Severna Makedonija          20.45

Manćini ostaje, Foda otišao

Uprkos porazu u polufinalu baraža za Svetsko prvenstvo od Makedonije Roberto Manćini će ostati na funkciji trenera „azura“, odlučili su čelnici Fudbalskog saveza Italije. Za razliku od Manćinija, selektor Austrije Franko Foda podneo je juče ostavku zbog poraza njegovog tima u duelu sa Velsom.

– Nismo se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo. Prihvatam punu odgovornost za ovaj neuspeh – izjavio je nemački stručnjak, koji je preuzeo Austrijance 2017. godine.

Kanada i SAD već u Kataru, Meksiku fali bod

Pobedom nad Jamajkom 4:0, kolo pre kraja kvalifikacija u KONKAKAF zoni, reprezentacija Kanade izborila je plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru. Prvi put od šampionata u Meksiku 1986. godine, selekcija na čijem golu je kapiten Crvene zvezde Milan Borjan igraće na Mundijalu.

Iz ove zone na Svetsko prvenstvo u nedelju plasirale su se i Sjedinjene Američke Države, koje su učešće definitivno izborile trijumfom nad Panamom (5:1). Meksikanci su u gostima savladali Honduras (1:0) i sada im je dovoljan i bod iz meča poslednjeg kola sa El Salvadorom, koji igraju u četvrtak na svom terenu. Jedini konkurent Kostarika, ima tri boda manje od Meksikanaca, a u četvrtak dočekuje SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari