Male su šanse da Fakundo Kampaco zaigra protiv Barselone 1(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nadali su se u Crvenoj zvezdi da će znatno lakše i bezbrižnije registrovati Fakunda Kampaca i rešiti spor sa Evroligom u vezi sa registracijom pojačanja.

Zvezda je dobila privremenu zabranu registrovanja pojačanja od strane Evrolige, početkom decembra.

Klub je poslao saopštenje u kojem je odluku najlitnijeg takmičenja obrazložio administrativnim razlozima, lako rešivim, međutim, ispostaviće se da je problematika složenije prirode.

Danas je već pisao o tome da je Džejlen Adams preko Evrolige tužio klub zbog neisplaćenih dugovanja za tekuću sezonu.

Uprkos tome što se kratko zadržao na Malom Kalemgdanu, Zvezda mu je ostala dužna oko 200.000 evra, a Amerikanac je smatrao da klub kasni sa dogovorenom dinamikom isplate.

Nije Adams jedini igrač koji ima potraživanja, ali je ubrzo postao imperativ, pogotovo kada je Zvezda uspela da dogovori dolazak Fakunda Kampaca.

Ironije ili ne, tek, klub koji je finansijski poslao unosniju ponudu za Kampaca od Reala (Madriđani imali pravo da izjednače svaku ponudu za Argentinca prilikom povratka iz NBA lige) nije na vreme uspeo da izmiri obaveze prema Adamsu, koji je trebalo da bude startni plejmejker ove sezone.

Fakundo je u ulozi navijača odgledao Zvezdinu odličnu partiju u Atini protiv Olimpijakosa; ponešen emocijama, posle abaligaškog debija u meču sa Borcem u hali „Aleksandar Nikolić“, čak je i najavio da jedva čeka prvi evroligaški nastup u dresu Zvezde pred domaćim navijačima protiv Barselone (petak, 19.00), međutim, razvoj situacije upućuje na mogućnost da do toga vrlo lako i ne dođe.

O problemima u vezi sa registrovanjem Kampaca, tačnije dobijanjem dozvole da zaigra u Evroligi, juče je pričao i Nebojša Čović, predsednik Zvezde, ali nije bio najkonkretniji.

„Zvezda je uradila sve što je do nje. Dobila je LoC, nastupao je u ABA. Sa Evroligom postoji nesporazum. Što se tiče Adamsa i drugih, obaveze smo izmirili. Videćemo ovih dana da li će biti otklonjeni nesporazumi sa Evroligom. Ne isključujem da na tu temu imamo novu konferenciju“, najavio je Čović novu rundu nadgornjavanja sa Evroligom.

Ako je klub zaista izmirio dugovanja prema Adamsu na vreme, onda predsednik kluba nije naveo konkretne razloge zbog kojih Evroliga još uvek nije dala odobrenje da Kampaco debituje u najelitnijoj konkurenciji.

Pravilo finansijskog fer-pleja moglo bi da bude razlog. Evroliga teži ka tome da klubovi u perspektivi troše koliko i zarade (uprošćeno napisano).

Svake sezone, procenat izdavanja za plate igrača iz projektovanog budžeta jednog kluba ne bi smeo da bude veći od 65 odsto.

Ako je ukupan budžet Zvezde, prema rečima samog predsednika kluba 9.500.000 evra, onda na plate igrača ne bi smelo da bude potroženo više od 6.170.000 evra.

Sa potpisom Kampaca, Zvezdini rashodi na plate Nedovića i argentinskog plejmejekra iznose oko tri miliona evra.

Još dvojica zarađuju oko 700.000 evra, a nekolicina između 300 i 500 hijada evropskih novčanica.

Zbirno, na plate osamnaestorice registrovanih igrača za tekuću takmičarsku godinu crveno-beli, izvesno, izdvajaju više od pomenutih 6.170.000 evra što je mogući razlog zbog kojeg ne mogu da dobiju dozvolu za nastup Fakunda Kampaca.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari