Maljković i Danilović u Kući slavnih španske košarke 1foto:Starsport

Božidar Maljković i Predrag Danilović pridodaće brojnim priznanjima i članstvo u Kući slavnih španske košarke.

Božidar Maljković jedan je od najpriznatijih evropskih trenera svih vremena. Vodeći Jugoplastiku, Limož i Panatinaikos u četiri navrata bio je šampion Evrope.

U Španiji je vodio gotovo sve najveće klubove. Karijeru na Pirinejskom poluostrvu započeo je u Barseloni koju je vodio dve sezone.

Na kormilu Unikahe proveo je od 1998. do 2003. dok je Real vodio između 2004. i 2006.

Na klupi Taukeramike zadržao se tri sezone od 2007. do 2010.

Uprkos otme što nikada nije igrao u Španiji, Predrag Danilović izabran je za budućeg člana Kuđe slavnih španske košarke.

Zvanična ceremonija biće upriličena u oktobru u Sevilji.

Aktuelni predsednik Košarkaškog saveza Srbije i prvi čovek Olimpijskog komiteta naše zemlje, pridružiće se velikanima evropske i svetske košarke koji će takođe postati članovi Kuće slavnih španske košarke, kao što su: Pau Gasol, Felipe Rejes, Fernando Romaj, Luis Skola, Dirk Novicki, Predrag Danilović, Laia Palau, Margarita Gever i Natalija Zasulskaja.

Od trenera laureati će postati: Pepu Ernandez i Božidar Maljković, od sudija Vinsent Sančis, a posthumno će im se pridružiti košarkašica Pilar Valero i arbitar Angel Sanča.

Kuća slavnih KS Španije postoji od 2019. i neki od njenih članova dosad su, između ostalih, postali: Huan Karlos Navaro, Arvidas Sabonis, Hose Manuel Kalderon, Oskar Šmit, Rajmond Saporta…

Predrag Danilović nikada nije igrao u Španiji, ali je tokom 90-ih prošlog veka u dresu Partizana i Kindera bio jedan od najboljih bekova u Evropi. Takođe, sa reprezentacijom Jugoslavije u više navrata osvajao je Evropsko prvenstvo, dok je na Olimpijskim igrama bio srebrni.

Božidar Maljković je, osim pomenute četiri titule prvaka Evrope, osvajao i druge brojne kluipske trofeje. Sa Barselonom je bio najbolji u Kupu kralja, u Real je postao šampion Španije, dok je sa unikaohm osvojio Kup Radivoja Koraća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari