Maljković "izabran" pre šest meseci 1Foto: Starsport

Božidar Maljković jedini je kandidat za novog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije u ponovljenom izbornom ciklusu.

Košarkaškog trenera podržalo je 22 člana Olimpijskog komiteta, među kojima je i 15 sportskih saveza koji su prošle godine stali iza kandidature Ivana Todorova čiji je epilog bio bojkot izborne skupštine i zahtev sportskih organizacija, predvođenih Fudbalskim savezom, da se izmeni statut odnosno uslovi za izbor predsednika OKS-a. Da će Božidar Maljković biti novi predsednik OKS-a najavljivano je u pojedinim medijima još pre šest meseci, u trenutku kad je na snazi bio stari Statut, kad je jedini kandidat sa ogromnom podrškom bio Ivan Todorov, i pre nego što je Maljkovića „u minut do 13“ kad je isticao rok za kandidaturu, forme radi predložio Atletski savez Srbije. Zanimljivo je da nijedan od saveza koji je tada podržao Todorova nije nikad javno obrazložio zašto je od toga odustao i bojkotovao redovnu izbornu skupštinu.

Komentarišući za Danas događaje koje su okruživali izbor prvog čoveka OKS-a, nekadašnji vaterpolista Aleksandar Šapić, koji je jesenas najavio mogućnost da se i sam kandiduje za predsednika, ističe da je dobro što su se uslovi promenili, ali i da je on sam odustao od izborne trke zbog atmosfere koja je vladala.

– Ono što sam ja rekao u oktobru, da su uslovi za izbor predsednika OKS-a besmisleni, sada je zvaničan stav sportskih saveza i Olimpijskog komiteta. Veoma je zanimljivo da su osam godina čekali da kažu da su uslovi besmisleni. Mislim da sam učinio dobru stvar za srpski sport jer su posle mog izlaska u javnost shvatili da statut treba da se menja – kaže Šapić.

Na pitanje da li je razmišljao da zatraži podršku za sopstvenu kandidaturu nakon što je Statut promenjen pre mesec dana, Šapić odgovara da je od cele trke odustao zbog atmosfere koja mu se nije dopala.

– Uvideo sam da postoje interesne grupe. Ne želim da budem deo toga i da se takmičim u takvoj atmosferi za predsedničko mesto. Meni je dovoljno što se statut izmenio – dodaje Šapić.

Najvažniji dokument Olimpijskog komiteta promenjen je pre mesec dana tako da se od kandidata za predsednika više ne traži 15 godina bavljenja olimpijskim sportom i deset godina rada u domaćim i međunarodnim sportskim organizacija, a najnovije uslove Maljković ispunjava što nije bio slučaj prošle godine u prvom izbornom ciklusu. Tada je pored kandidature Ivana Todorova na adresu OKS-a stigla i prijava košarkaškog trenera, koga je podržao Atletski savez, i Mitra Mrkele, iza koga je stao FSS, međutim ove dve prijave nisu usvojene pošto nisu imale podršku najmanje pet članova Olimpijskog komiteta.

Pošto je zaključena prva faza izbornog ciklusa tokom koga su pristizale kandidature, izborna komisija zatražiće od Božidara Maljkovića da dostavi dokaze o ispunjenosti uslova propisanih Statutom OKS. Ubrzo nakon toga trebalo bi da bude zakazana i izborna skupština, na kojoj bi bio izabran novi predsednik.

Politička pozadina izbora

Aleksandar Šapić kaže da misli da je Maljković dobar kandidat ali i da bi bilo dobro da za takvu jednu važnu funkciju postoji više prijava. „Poštujem Božidara Maljkovića zbog svega što je uradio. Mislim da bi bilo bolje da ima više kandidata, što ne bi smetalo ni samom Maljkoviću“, kaže Šapić. Poslednjih nedelja govorilo se o političkoj pozadini izbora u OKS-u. Tako je Dušan Ivković kazao da Maljkovićevu kandidaturu gura premijer Aleksandar Vučić, dok je jedini kandidat za predsednika OKS-a prošle godine Ivan Todorov kazao da će glasati za Vučića „zbog ogromne radne energije“.

„Budalaštine“ iz kafića’]

Pre skoro godinu dana, u aprilu 2016, čaršija je brujala da će Božidar Maljković, kao blizak Aleksandru Vučiću, zameniti Dragana Đilasa na mestu predsednika Košarkaškog saveza Srbije. U izjavi datoj za jedan beogradski dnevni list Maljković je to demantovao, i tvrdio da će se držati svog trenerskog posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari