Maljković primljen u Akademiju francuske košarke 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković primljen je u Akademiju francuske košarke, čiji je novi član postao i nekadašnji NBA igrač Toni Parker, saopštio je danas OKS.

Akademija francuske košarke postoji od 2004. godine u okviru Francuske košarkaške federacije, a njen cilj je da slavi sve one koji su obeležili i još uvek obeležavaju istoriju francuske košarke. To je „kuća slavnih“ francuske košarke, saopštio je OKS.

Maljković je izabran za akademika francuske košarke odlukom Počasnog komiteta Akademije.

Prema njegovim rečima, nije odmah saznao za to priznanje, jer je „pismo iz Pariza do Beograda putovalo čitavih mesec i po dana“.

„Smatrao sam, i sad smatram da mi je prevashodni zadatak da Olimpijske igre u Parizu što se tiče Tima Srbija proteknu u najboljem redu“, naveo je Maljković.

„Veliko priznanje koje sam dobio od francuske košarke, jer ovu nagradu su mi aklamacijom dodelile kolege, meni mnogo znači. Pre svega u francusku košarku ušao sam kao stranac, u nju uneo svu onu buku koju donose revolucionarne promene, a iz nje izašao kao Francuz. Francuska me primila kao svog“, dodao je Maljković.

Maljković je istakao da je Francuska „više nego ma koja druga zemlja, zemlja procedura i lepe forme“, a jedna od njih leži u činjenici da oni svoju „kuću slavnih“ zovu Akademija.

„Posebna mi je čast što ulazim u tu instituciju u generaciji sa velikim Tonijem Parkerom. No, bavimo se sada Igrama! Živela Srbija!“, izjavio je Maljković, predsednik OKS od 2017.

Maljković je jedan od najtrofejnijih evropskih trenera svih vremena sa četiri titule prvaka Evrope, a poseban pečat je ostavio u francuskoj košarci predvodeći Limož do titule šampiona Evrope 1993. godine. To je bila prva titula klupskog prvaka Evrope u istoriji francuskog sporta.

Maljković je tri godine predvodio Limož i sa njim osvojio šampionat i Kup Francuske (po dva puta), ali i jedini je koji je trijumfovao u nekadašnjem Kupu evropskih šampiona 1993. u Atini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari