Mančester junajted prvi u Premijer ligi do 500 mečeva bez primljenog gola 1EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

U 13. kolu engleskog fudbalskog prvenstva Mančester junajted je ostvario najubedljiviju od svojih osam pobeda.

Na Gudisonu u Liverpulu je savladao Everton s 3:0. Bila mu je to 500. utakmica od pokretanja Premijer lige (1992/93) bez primljenog gola, a ukupno ih je odigrao 1.203.

U rekordu po mirnoj mreži daleko je ispred Čelsija (476), Liverpula (460), Arsenala (456) i Evertona (361).

Na 500. meču rampu je protivničkim napadačima spustio kamerunski golman Andre Onana, letošnje pojačanje, koji je u početku bio osporavan kao glavni krivac za klecanje „crvenih đavola“, ali je svim pobedama u poslednja tri kola doprineo tako što je sačuvao gol.

U Junajtedovoj istoriji u Premijer ligi najčešće je bez primljenog gola bio Španac David de Hea – 147 puta – umesto koga je i doveden Onana.

Slede Danac Peter Šmajhel (112 utakmica), Holanđanin Edvin van der Sar (94), Francuz Fabijan Bartez (34), Severni Irac Roj Kerol (26),  Amerikanac Tim Hauard i Poljak Tomaš Kuščak (oba po 16), Holanđanin Rajmond van der Gouv (12), Australijanac Mark Bosnić (11) i Danac Anders Lindegord (devet). Onana je na pet.

Zasluge imaju i Englezi Ben Foster, Din Henderson, Geri Volš, Kevin Pilkington, Pol Račubka i Ben Ejmos, Argentinac Serhio Romero, Španac Viktor Valdes i Portugalac Žoel Pereira.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari