Mančester siti je šampion Engleske, "Enfild" se na emotivan način oprostio od Jirgena Klopa 1Foto: EPA-EFE/ASH ALLEN EDITORIAL USE ONLY

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su titulu u Premijer ligi.

Oni su u poslednjem 38. kolu pobedili kod kuće Vest Hem sa 3:1 (2:1) i tako odbranili titulu od prethodne sezone.

Drugoplasirani Arsenal je na „Emirejtsu“ savladao Everton rezultatom 2:1 (1:1), ali je izabranicima Mikela Artete uz trijumf trebao i poraz „građana“.

Na kraju je četa Pepa Gvardiola imala 91 bod, a njihov najveći takmac iz Londona, dva poena manje.

Iz ove perspektive gledano, čini se da je borbu za titulu „odlučila“ Aston Vila jer je ekipa Unai Emerija u oba susreta ove sezone pobedila Arsenal.

U prvom meču u sezoni slavili su minimalcem kod kuće (1:0) zahvaljujući Džonu Meginu, da bi u drugom susretu gostujuća Vila slavila sa 2:0 i to golovima u 84. i 87. minutu susreta.

Ispostavilo se da je tih šest ključnih bodova iz duela dva tima odlučilo šampiona Engleske, ali i trasiralo put timu iz Birmingema ka Ligi šampiona, jer su upravo oni završili sezonu na četvrtom mestu, poslednjem koje vodi u elitno klupsko takmičenje u narednoj sezoni i to sa dva poena prednosti u odnosu na petoplasirani Totenhem.

Golove odluke na „Etihadu“ postigao je Fil Foden u drugom i 18. minutu, a titulu je potvrdio Rodri u 59. minutu.

Jedini strelac za goste iz Londona bio je delo Mohameda Kudusa u 42. minutu.

Pobedu Arsenalu obezbedio je Kai Haverc u 89. minutu.

Pre toga golove su postizali Takehiro Tomijasu i Idrisa Gej.

Iz elite su ispali Luton, Barnli i Šefild junajted.

U Ligu šampiona će još trećeplasirani Liverpul.

Ekipa Pepa Gvardiole ima priliku da osvoji još jedan trofej do kraja sezone, pošto će u finalu FA kupa igrati protiv Mančester junajteda.

Ako Siti osvoji FA kup u Ligu Evropa će Totenhem i Čelsi, a Njukasl u Ligu konferencija, a ako Junajted osvoji trofej, proći će u Ligu Evropa zajedno sa Totenhemom, a Čelsi će u Ligu konferencija.

Ovo je četvrta uzastopna titula Mančester sitija u Premijer ligi.

Uz tu činjenicu utisak dana na Ostrvu je odlazak Jirgena Klopa sa klupe Liverpula.

Za devet godina na klupi „crvenih“, 56-godišnji Klop je uspostavio čvrstu vezu sa navijačima Liverpula i klub napušta kao jedan od najuspešnijih trenera u bogatoj istoriji istog.

Klop je sa Liverpulom 2020. godine osvojio englesku Premijer ligu, na koju je klub čekao 30 godina, dve Lige šampiona, jedan UEFA Superkup, jedno FIFA klupsko svetsko prvenstvo, jedan engleski FA kup, dva Liga kupa, kao i jedan Komjuniti šild.

Ovacije, pesma i šalovi sa njegovim likom – tako su se navijači Liverpula danas oprostili od nemačkog stručnjaka na utakmici protiv Vulverhemptona, koju su „crveni“ dobili sa 2:0 (2:0), golovima Aleksisa Mekalistera u 34. i Džarela Kuanse u 40. minutu.

Kada je izašao na teren „Enfilda“, Klop je dobio ovacije nakon čega je na jednoj tribini stadiona bio ispisan natpis „Jirgen“, a na drugoj su navijači istakli srce u bojama nemačke zastave, pre nego što su svi zajedno otpevali himnu Liverpula.

Tim sa Enfilda je sezonu završio kao treći na tabeli sa 82 osvojena boda, a Nemca će na klupi Liverpula zameniti holandski trener Arne Slot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari