Mandžukić obukao "ukletu" devetku 1Foto: EPA-EFE/ MOURAD BALTI TOUATI

Hrvatski napadač Mario Mandžukić (35) postao je juče novi igrač Milana i prema najavi trenera Stefana Piolija biće registrovan ne samo u Seriji A već i za mečeve nokaut faze Lige Evrope.

Podsetimo, Crvena zvezda će 18. februara u Beogradu dočekati „rosonere“ (revanš u Milanu 25. februara) u šesnaestini finala Lige Evrope.

Italijanski mediji su sa skepsom preneli vest da je Mandžukić pojačao vodeći tim Serije A. Hrvatski fudbaler je poslednju utakmicu odigrao pre 10 meseci, a pauzu nije imao zbog povrede već zato što je sporazumno raskinuo ugovor sa Al Duhailom iz Katara, klubom za koji je odigrao samo pet mečeva.

Mandžukić tvrdi da je tokom pauze odbio ponude klubova kao što su Fenerbahče, Bešiktaš i Lokomotiva Moskva jer je čekao, kako kaže, poziv onog pravog.

Hrvatski fudbaler potpisao je ugovor po kome će do juna, odnosno kraja tekuće sezone zaraditi 1,8 miliona evra, a u slučaju da Milano izbori plasman u Ligu šampiona, onda će uz bonuse inkasirati 3,6 miliona evra.

„Rosoneri“ imaju i opciju da za isti novac produže ugovor ukoliko budu zadovoljni njegovim partijama.

Dobrodošlicu Mandžukiću prvi je poželeo najbolji igrač Milana ove sezone Zlatan Ibrahimović.

– Veoma sam srećan što je Mario potpisao za Milan. Sada će nas biti dvojica koji ćemo da plašimo protivničke igrače – izjavio je samouvereno Ibrahimović.

Mandžukić je od 2015. do 2019. nosio dres Juventusa, za koji je na 117 utakmica postigao 30 golova.

U leto 2019. tadašnji trener „stare dame“ Mauricio Sari odlučio je da ga bez obrazloženja udalji iz tima i ne registruje za mečeve Serije A i Lige šampiona.

Izvori iz torinskog kluba tvrdili su da to nije uradio zbog slabe forme Hrvata već zbog njegovog nadmenog ponašanja i nepoštavanja trenerovog autoriteta.

Strateg Milana Stefano Pioli pokazao je na primeru Ibrahimovića da ume da jakog individualca uklopi u tim, a sada će imati zadatak da se izbori i sa karakterom Mandžukića koji je neretko dolazio u sukob i sa saigračima i stručnim štabom reprezentacije Hrvatske.

Italjanski mediji ističu da je Mandžukić zadužio dres sa brojem devet, uz napomenu da „rosoneri“ dugo vremena nisu imali kvalitetnog klasičnog špica.

Milanova „devetka“ je poslednji put blistala kada ju je nosio Filipo Pipo Inzagi, a od 2012. godine smatra se „ukletim brojem“ jer svako ko ga je obukao nije pružao partije koje su se od njega očekivale.

Najveća razočaranja od Milanovih devetki u međuvremenu su bili Alesandro Matri, Fernando Tores, Matija Destro, Luiz Adrijano, Andre Silva, pa čak i Gonzalo Iguain.

U pitanju su igrači koji su kao velike zvezde došli u redove „rosonera“, ali se u crveno-crnom dresu nisu snašle, a neretko su po odlasku iz kluba ponovo počeli da rešetaju protivničke mreže.

Tores je na primer na deset utakmica postigao samo jedan gol za tim sa „San Sira“.

Iguain koji je rešetao mreže u Real Madridu, Juventusu, Napoliju, postigao je samo osam golova na 22 meča. Lokalni mediji tvrde da ga je upravo devetka Milana ugušila zato što je „postala nesrećna za svakog ko je obuče“.

Poslednje razočaranje u dresu broj devet Milana bio je Poljak Kšištof Pjontek koji je u Đenovi bio najbolji strelac, ali je na „San Siru“ za celu sezonu dao pet golova.

Na Mandžikuću je zato i psihološki pritisak da osim pokušaja da kao Ibrahimović napravi poslednji bljesak u karijeri uspe i da razbije maler koji ide uz broj koji je izabrao u italijanskom gigantu.

Pioli misli da je Zvezda iz Sarajeva

Trener Milana Stefano Pioli izjavio je proteklog vikenda posle pobede nad Kaljarijem (2:0) da njegova ekipa „dostiže pravu formu uoči bitnog meča Lige Evrope sa Crvenom zvezdom u Sarajevu“. Da Pioli nije napravio lapsus svedoči i to što je na istoj konferenciji dva puta pomenuo da će u Ligi Evrope igrati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Crvena zvezda je na svom zvaničnom Tviter nalogu istakla da je Pioli „pobrkao Beograd i Sarajevo“, ali da će se do meča setiti da se utakmica ipak igra u glavnom gradu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari