Mario Hezonja: Nikad više u NBA 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Dugo je pokušavao da se izbori za mesto i jasnu ulogu u NBA; odbijao je ponude da se vrati u evropsku klupsku košarku, međutim, posle iskustva u Panatinaikosu, Mario Hezonja pronašao je svoje mesto u Uniksu. Hrvatski košarkaš otkrio je da u 27. godini života više ne razmišlja o povratku u NBA ligu.

„Ne želim da se vraćam u NBA. Ima tu mnogo stvari koje mi se ne dopadaju. Nema želje da se vratim u NBA, video sam mnogo toga tamo. Odvojeno, mora se reći za letnju ligu u NBA, gde počinju pripreme za sezonu, potpuno je drugačiji nivo, to je nešto neverovatno. Zato se svakog leta vraćam u Ameriku i tamo se spremam za sezonu, sa sjajnim igračima, ponavljam, ovo je sasvim drugi nivo. Ali ako govorimo o tome da li se vraćam u NBA ili ne, onda svašta može da se desi, ali ja se tamo neću vraćati. Nisam dobio onoliko poštovanja na terenu koliko sam zaslužio. Uz to, po mom mišljenju, košarka u NBA je više predstava nego igra“, otkrio je Hezonja u razgovoru sa ruskim novinarima.

Hezonja je kao veliki talenat u NBA otišao sa 20 godina. Ni danas nije promenio mišljenje da je odluka bila preuranjena.

„Mislim da mi nije bilo rano. Osećao se prilično udobno. Sjajne godine, i završio sam u Njujork Niksima, u kul organizaciji. Tamo sam naučio da brinem o svom zdravlju, svom telu, svojoj ishrani. Tamo sam se stvorio kao igrač. Zato što je to bio potpuno drugačiji nivo brige o sebi, kao što je priprema potpuno drugačiji nivo. Sve što mi se desilo pomoglo mi je da postanem ono što jesam ovde i sada, u Evroligi i VTB ligi“, jasan je Hezonja.

Ipak, kraj NBA epizode je bio u decembru 2020. godine kada je raskinut ugovor sa Memfisom.

„Bio sam u to vreme u Orlando Medžiku i znao sam da ne želim više da igram tamo. A onda stiže poruka od mog menadžera: „Čoveče, trejdovan si iz Memfisa u Portland“, i nisam razumeo šta se zaista dešava. U nedostatku želje da igram, samo sam trenirao za sezonu da održim formu“, priznao je hrvatski košarkaš.

Reprezentativac Hrvatske potiče iz porodice u kojoj je vaterpolo bio primarni sport.

„Moj otac je u jednom trenutku bio najbolji golman Evrope u vaterpolu. Bio je sjajan u ovom sportu. Ali onda je počeo rat, i on je morao na front. A kada se moj otac vratio iz rata, uvek sam igrao vaterpolo sa njim i njegovim prijateljima, iako sam tada bio veoma mali. Istovremeno sam igrao fudbal, rukomet i košarku. A otac mi je rekao – da izaberemo jedno. A ja sam izabrao košarku“, naveo je Hezonja.

„Upravo sam završio šesti razred i potpisao profesionalni ugovor sa Dubrovnikom, koji je igrao u prvoj ligi hrvatskog prvenstva zajedno sa Splitom, Cibonom, Zadrom i ostalim našim vrhunskim klubovima. Bilo je neverovatno, veliko iskustvo za mene. Tako sam mala, nisam imala vremena u pojedinim trenucima, shvatajući da su odrasli partneri jači i brži od mene, ali sam na kraju dobila divno iskustvo profesionalizma. Tamo sam mnogo naučio“, poručio je Hezonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari