Marko Gudurić: Do optimuma od četvrtfinala 1Foto: FoNet/Košarkaški savez Litvanije

Ni potpis na dvogodišnji ugovor sa Memfis Grizlisima, Marka Gudurića, nije se pošteno “osušio”, a daroviti bek, specifičnog stila, već je bio u avionu za Beograd, željan da se na vreme priključi saigračima u reprezentaciji Srbije.

Popularni Gudura nije ni razmišljao o eventualnom “benefitu” prelaska u NBA, koji su njegovi zemljaci u bliskoj prošlosti koristili, kako bi izbegli obaveze prema reprezentaciji. Floskule da je leto neophodno za individualne pripreme i posvećivanje sebi, svom organizmu i milionima dolara na računu, za 24-godišnjeg levorukog košarkaša iz Priboja, stasalog u Crvenoj zvezdi i afirmisanog u Fenerbahčeu, nisu bile deo vokabulara, ali ni kućnog vaspitanja.

Sa preciznošću od skoro 50 odsto za tri poena prošle sezone u Feneru, Gudurić je prepoznao momenat neophodnosti njegovog prisustva u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u Kini, gde će “orlovi” pokušati da se domognu makar pozicije da “odbrane” srebro iz Španije 2014.

– Zadovoljan sam samo što sam u ekipi, u najboljih 12 igrača u Srbiji. Šta god da budemo igrali, maksimalno ću se podrediti potrebama kolektiva. Ako bude trebalo da budem igrač zadatka ili neko ko će malo više igrati sa loptom u rukama, u smislu organizacije igre, neće biti nikakvih problema. Šta god da bude bilo potrebno, meni je najvažnije da sam u reprezentaciji – kaže Gudurić, koji je tokom karijere uvek nekako iz drugog plana stizao do glavne košarkaške pozornice.

* Koliko ste zadovoljni obavljenim tokom priprema? Faktički bez poraza došli ste u Fošan, gde ćete odigrati prvi deo Mundobasketa.

– U početku je sve malo izgledalo kilavo jer u trenutnom sastavu ranije nismo imali prilike da nastupamo zajedno. Vremenom, sve je to bolje delovalo, nažalost, povrede su nas sasekle i to mi se uopšte nije svidelo. Imao sam loše iskustvo sa tim na kraju sezone, nadam se i nekako verujem da osim Milosavljevića i Teodosića niko više neće otpasti zbog povreda.

* Delom i zbog povreda Teodosića i Milosavljevića, selektor Đorđević je tokom priprema isprobavao razne taktičke varijante, želeći da od četvorice centara dobije što više koristi na mestu četvorke, odnosno igrajući u tandemu pod samim košem.

– Miroslav Raduljica je bio na četiri, Nikola Jokić takođe kada je bio u paru sa Nikolom Milutinovim ili Bobanom Marjanovićem. Imamo dosta visokih igrača koji umeju da dodaju, takođe umešni su i u šutu sa distance, što doprinosi raznovrsnošću u samoj igri. Selektor Đorđević želi da proba razne taktičke varijante, a mi smo tu da slušamo i upijamo.

* U skladu sa tim, gde je gornji limit uigranosti reprezentacije koja u sastavu ima takvog igrača formata Nikole Jokića. Videlo se i u Šenjangu koliko to sve lakše i lepše izgleda kada as Denvera kreira sa niskog posta?

– Ova reprezentacija može još puno da napreduje u svim segmentima. Imamo puno potencijala i mislim da možemo mnogo toga da uradimo, samo nam treba još vremena, ali sam nekako ubeđen da se sve odvija na željeni način, u kontekstu uigravanja i postizanja forme.

* U datoj konstelaciji, koliko ste zadovoljni ulogom koju imate u reprezentaciji?

– Vremenom sam sve bolji i osećam se nekako spremno, prevashodno fizički. Uzbuđen sam i jedva čekam da prvenstvo počne. Svaki dan do Mundobasketa znači nam da odigramo “5 na 0”, prođemo sve akcije… Sve to izgleda bolje i bolje i nekako verujem i nadam se da ćemo optimalnu formu postići negde na sredini prvenstva, kada i bude bila eliminaciona faza.

Amerikanci nisu nepobedivi

Samo u selekcijama SAD i Kanade otkazalo je više od 30 igrača, zbirno preko 40, uglavnom nosilaca igre u svojim reprezentacijama.

“Uprkos tome, mislim da je konkurencija izuzetna i da će prvenstvo biti nikad ujednačenije. Amerika je, uprkos tim otkazima, i dalje najkvalitetnija, ali mislim da svaka ekipa sada veruje da može da ih pobedi i da će zbog takvog razmišljanja prvenstvo biti vrlo interesantno. Brojne reprezentacije u svojim sastavima imaju po tri-četiri NBA igrača, što je pokazatelj i samog kvaliteta Mundobasketa”, uveren je Gudurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari