Aleksandar VukicFoto: Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP

Australijskom teniseru crnogorskih korena 27-godišnjem Aleksandru Vukiću (62. na svetskoj listi) pošlo je za rukom ono što nije mnogo njih postiglo na kanadskom turniru iz masters serije, koji se ove godine igra u Torontu, a naizmenično i u Montrealu.

Jedan je od pet „srećnih gubitnika“ od uvođenja kompjuterskog rangiranja (1973), budući da je na glavno takmičenje dospeo iako je u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija izgubio od Argentinca Dijega Švarcmana (98) sa 6:4, 6.4, koji je u Zemlji javorovog lista savladao protivnika iz Top 20.

Pobedio je na početku Hrvaza Bornu Ćorića (15) sa 6:2, 6:3.

Sledeći rival mu je američki igrač Sebastijan Korda (32), sin proslavljenog češkog tenisera Petra Korde,  svojevremeno drugoplasiranog na listi, osvajača Australijan opena 1998.

Prvi sa zapaženim uspehom iz društva „srećnih gubitnika“ bio je Nemac Hans Joakim Plec, koji je 1975. u trećem kolu (osmina finala) pobedio švedsku legendu Bjerna Borga, tada petoplasiranog.

Šveđanin Tomas Johanson je u prvom kolu 2004. savladao Čileanca Nikolasa Masua (13), Rus pod kazahstanskom zastavom Andrej Golubjov je 2009. na startu izbacio Čeha Radeka Štjepaneka (17), a Amerikanac Frensis Tijafo, koji je danas deseti, pobedio je 2021. u drugom kolu domaćeg igrača Denisa Šapovalova (10).

S Vukićem je u drugom kolu ukupno četiri australijska tenisera. Toliko ih je poslednji put u Kanadi prebrodilo prvu prepreku 1998, kada je Patrik Rafter i trijumfovao u finalu protiv Holanđanina Ričarda Krajičeka. Australijanac posle toga nije bio osvajač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari