Mbape najbolji strelac za jedan klub u posleratnom francuskom fudbalu 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape bio je letos i na pragu odlaska iz Pari Sen Žermena, tako verovatno i iz domaćeg fudbala, ali se stalo na loptu.

Ostao je i jedina zvezda među pariskim „svecima“ posle rastanka s argentinskim virtuozom Lionelom Mesijem (Inter Majami) i s brazilskim asom Nejmarom (Al Hilal). S potpunom slobodom u igri ubedljivo je vodeći strelac u ligi, a s dva gola je doneo pobedu prvaku u gostima protiv Bresta u desetom kolu (3:2). Pobedonosni je postigao u 89. minutu na odbijenu loptu pošto mu je odbranjen penal.

Od kada je pre šest godina iz Monaka pristupio Pari Sen Žermenu dao je 224 pogotka u svim takmičenjima. U posleratnom francuskom klupskom fudbalu to je najbolji učinak. Upravo se u Brestu prvo poravnao, a onda je i nadmašio Argentinca Delija Onisa (Monako) i Francuza poljskog porekla Tadea Cisovskog (Rasing Pariz), strelce po 223 puta. Gledano za celu istoriju, i dalje prednjači predratna haubica Sošoa Rože Kurtoa s 281 pogotkom.

Prvi gol u Brestu, kojim je gost poveo s 2:0 u 28. minutu, Mbapeu je bio 250. klupski, budući da je 27 dao za Monako. Sve to sa samo 24 godine i 313 dana na današnji dan (Mesi do 250 u Barseloni dosegao s 24 i 315, a slavni engleski golgeter Džimi Grivs na Ostrvu s 24 i 58).

Mbape na kontu u prvenstvu ima deset pogodaka. Poslednji koji je u Pari Sen Žermenu dao toliko u prvih deset kola bio je Šveđanin Zlatan Ibrahimović 2012 (na kraju sezone najubojitiji s 30). U međuvremenu efikasniji je 2017. u Monakovom dresu bio Kolumbijac Radamel Falkao s 13.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari