"Meč lopta" za kvartet 1Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

Posle sinoćnjih mečeva petog kola fudbalske Lige šampiona, večerašnjim duelima dodatno će biti sužen krug kandidata za prolazak u eliminacionu rundu najjačeg i najbogatijeg evropskog klupskog takmičenja, jer nekoliko ekipa ima „meč loptu“ u ovih 90 minuta.

Počev od vodećeg dvojca grupe A – Borusije iz Dortmunda (9) i madridskog Atletika (9). Ofanzivnom, brzom i efikasnom timu sa vrha tabele prvenstva Nemačke dovoljan je i remi sa Brižom (4) za siguran ostanak u LŠ, čiji je pobednik bio 1997. a finalista 2013. godine, dok bi ga poraz prvog pratioca osamio na prvoj poziciji. Reklo bi se moguća misija, s obzirom da je isti taj protivnik savladan u Belgiji, istina ne baš lako (0:1), kao što nije ubedljiva ni prednost u statistici međusobnih duela (3:2).

„Jorgandžije“ takođe mogu na vreme da obezbede mesto u Top 16, mada je njihov zadatak za nijansu teži. Pobeda im je najsigurnija opcija, s obzirom da bi eventualno slavlje Briža zakomplikovalo odnose među pomenutom trojkom. S druge strane Monako, samo čudo vodi u utešnu Ligu Evrope, što ne znači da se neće potruditi da prekine Atletikov niz od sedam dobijenih UEFA duela kod kuće i makar na trenutak prestane da stresira svoje navijače, očajne zbog 19. mesta u Ligi 1.

Barselona (10) se iz svoje grupe B već kvalifikovala za nastavak trke za trofej vredan desetine miliona evra (in)direktne zarade, ali će na gostovanju uveliko prežaljenom PSV-a iz Ajndhovena (1) gledati da zadrži pozitivan bilans u ovoj LŠ (bez poraza) i da sebi stimulans za nove izazove u Primeri, gde se ove sezone baš muči, pa u 13 kola ima čak četiri remija i dva poraza.

Kataloncima najbliži Inter (7) može da zaokruži uspeh ako izvuče pola „plena“ protiv Totenhema (4), dok „pevce“ samo sva tri boda mogu da ostave u igri za prva dva mesta kada bude 11. decembra bude podvučena crta u ovoj konkurenciji. Budu li na nivou fudbala iz oktobarskog kiksa u Milanu (2:1), Heri Kejn i društvo teško mogu da se uhvate za slamku spasa, mada im ostaje satisfakcija u vidu priključivanja LE. U grupi C je odnos snaga najkomplikovaniji, jer sve četiri ekipe mogu dalje, čak i zadnja Crvena zvezda (4), pa će srpski prvak, njegov rival Napoli (6), Liverpul (6) i Pari Sen Žermen (5) morati da idu na sve ili ništa.

Za razliku od Porta (10), pošto tom slavnom portugalskom klubu odgovara i remi u derbiju D grupe sa Šalkeom (7) za obezbeđivanje prolećne faze. Ekipu iz Gelzenkirhena, sa srpskim štoperom Matijom Nastasićem, do istog cilja već sada vodi maksimalan učinak, jer u tom slučaju ih ni eventualan trijumf Galatasaraja (4) nad malo je reći slabom Lokomotivom iz Moskve (0) ne može sprečiti da dobace tamo gde su zamislili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari