Mečevi Evro-afričke zone od 2019. u dve države 1Foto: FreeImages

Nakon dugogodišnje prakse da se Fed kup mečevi prvog kola I grupe Evro-afričke zone održavaju u jednom gradu, od 2019. ITF je rešio da ovu zonu podeli na dve grupe, A i B, saopštio je Fed kup tim Srbije.

Takmičenje je na programu od 6. do 9. februara naredne godine.
Nakon velikih  izmena koje će od 2019. godine doživeti Dejvis kup takmičenje, na sitne promene ITF se odlučio i kod lepše polovine. Zonsko takmičenje (samo Evro-afrička zona) je podeljeno u dve grupe, dva grada, odnosno dve države koje će biti domaćin prvog kola. 
 
NIS Fed kup selekcija Srbije smeštena je u grupu B, a domaćin ove grupe koja okuplja osam ekipa biće grad Bat u Veliko Britaniji. Pored Srbije grupu B čine i Velika Britanija, Hrvatska, Mađarska, Turska, Grčka, Gruzija kao i Slovenija. Grupa A biće odigrana u poljskom mestu Zjelona Gora, a tamo će se po round robin sistemu takmičiti: Poljska, Rusija, Ukrajina, Estonija, Bugarska, Danska i Švedska. 
 
Takmičenje u Batu i Zjelonoj Gori  odvijaće se po round robin sistemu. Osam (Bat) i sedam (Zjelona Gora) ekipa biće podeljeno u po dve grupe (A i B), svaki meč u grupi podrazumeva dva singl susreta i dubl. Prvi singl igraju drugi reketi oba tima, po završetku ovog meča igra se drugi singl u kome se sastaju prvi reketi, nakon drugog singla sledi dubl meč. 
Pobednici grupa kako u Batu, tako i Zjelonoj Gori boriće se međusobno za plasman u plej of za popunu Svetske grupe B 2020. 
 
„Promena pravila je samo je u tome što će se igrati na dve lokacije, tako da nije neka bitna promena i neće uticati na sam plasman ekipa.  Naša grupa, kada se pogledaju reprezentacije, može da bude jača od one u Poljskoj, ali ne mora da znači da će tako i biti, jer sve zavisi ko će u kakvom sastavu doći, tako da je teško dati procenu u ovom trenutku da li smo izvukli težu ili lakšu grupu. Svaki protivnik može da bude nezgodan, manje više smo protiv svih ovih ekipa već i igrali i samo ako budemo bili u najjačem sastavu možemo da očekujemo uz veliku borbu ispunjenje cilja, a to je plasman u Svetsku B grupu. Jedino što može da se očekuje je da će za Veliku Britaniju koja je domaćin, igrati njihove najjače igračice. U svakom slučaju se nadam da ćemo mi biti u najjačem sastavu i u tom slučaju možemo svakoga da pobedimo“ – rekla je selektor NIS Fed kup tima Srbije Tatjana Ječmenica Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari