Medvedev osvojio US Open, Đoković propustio priliku za „kalendarski slem“ 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ovogodišnji pobednik US Opena je Danil Medvedev koji je pobedio večeras Novaka Đokovića rezultatom 3:0 (6:4, 6:4, 6:4) i tako ga sprečio da bude prvi muški teniser posle 1969. koji je osvojio sva četiri grend slema u istoj godini, ali i da zabeleži najveći broj trofeja na najvećim takmičenjima u istoriji.

Srpski teniser je u ovom meču ostao bez svoja dva najjača oružja – psihološke snage i riterna. Poslednji gem Đoković je odigrao u suzama, očigledno potpuno emotivno slomljen.

Takođe, oduzeo je samo jedan servis gem svom rivalu, i to u poslednjem setu pri vođstvu Medvedeva od 5:2.

Iako je bilo očigledno da je Medvedev dominira u meču, sve do početka trećeg seta postojala je nada da će Đoković uspeti da se vrati u finale, kao što je to učinio na ovogodišnjem Rolan Garosu, kada je Cicipas vodio 2:0.

Ipak, ispostavilo se da se ovog puta Đoković predao posle prvog brejka i samo je bilo pitanje sa kojim će rezultatom Rus trijumfovati.

Praktično od prvog gema mogao se naslutiti konačan ishod. Novak je napravio tri neiznuđene greške u uvodnom gemu i Medvevev je napravio brejk. Iako je pravio neubičajeno mnogo grešaka Đoković je ostao u ovom setu sve do rezultata 4:5, ali je tada drugi igrač sveta besprekorno odservirao i poveo sa 1:0.

U drugom setu srpski teniser je osvojio svoj prvi servis gem, u drugom spasio brejk loptu, ali je u trećem Rus ponovo oduzeo servis protivniku i poveo sa 3:2. Do kraja seta Đoković nije uspeo da ugrozi Medvedeva prilikom njegovog servisa, ali, što je bilo čudnije, većinu dugih razmena lopti osvajao je Rus. Kako je ovaj period igre odmicao bilo je sve jasnije da će morati da se dogodi neko čudo pa da najbolji teniser sveta pobedi u Njujorku.

U poslednjem setu Medvedev je nezadrživo išao ka prvoj grend-slem tituli u karijeri. Posle dva brejka stigao je do vođstva od 5:1. Đoković je uspeo da osvoji gem i smanji na 5:2, zatim napravi prvi brejk na meču za 5:3, a potom i priđe na 5:4.

Pred početak poslednjeg gema, u kojem je Medvedev servirao za trijumf  Đokoviću su krenule suze, a Rus je, uprkos zvižducima iz publike, odservirao za svoju prvu titulu na grend-slem turnirima.

Medvedev osvojio US Open, Đoković propustio priliku za „kalendarski slem“ 2
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Pobedom u finalu, Đoković je mogao da prestigne Rodžera Federa i Rafaela Nadala sa kojima ima izjednačen broj grend slem titula – sva trojica po 20, i tako zabeleži najveći broj trofeja u istoriji muškog tenisa.

Takođe, pobedom na US Openu Đoković bi bio prvi muški teniser koji bi posle Rod Lejvera 1969. godine osvojio sva četiri grend slema iste godine.

Đoković je posle meča pozdravljen velikim ovacijama publike, zbog čega je ponovo zaplakao.

“Hvala svima! Čestitam Danilu fantastičan meč i turnir. Jedan si od najboljih ljudi ovde na turu i siguran sam da za tebe sledi uspešne teniska karijera, bićeš uspešan. Zamislio sam oba scenarija i razmišljao šta bi mogao da kažem u obe opcije. Moje srce je ispunjeno srećom jer ste učinili da se osećam ovako specijalno. Dodirnuli ste moju dušu, nikad se nisam osećao ovako u Njujorku. Volim vas“, poručio je srpski teniser sa suzama u očima.

Medvedev je prilikom primanja trofeja istakao da je prvi put nervozan tokom govora.

„Svi znamo šta je Novak danas jurio. Ti si, za mene, najbolji igrač tenisa svih vremena. Danas ste malo više navijali za Novaka, ali mi je to potpuno shvatljivo. Nije bilo lako, ali mnogo vam hvala“, naglasio je pobednik US Opena.

U publici holivudske zvezde

Medvedev osvojio US Open, Đoković propustio priliku za „kalendarski slem“ 3
Bred Pit i Bredi Kuper; Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Finale ovogodišnjeg US Opena iz publike na stadionu Artur Eš u Njujorku pratile su mnoge holivudske zvezde, među kojima su Bred Pit, Alek Boldvin, Ben Stiler, Redli Kuper, Rami Malek, Leonardo di Kaprio, Pol Vesli, Kler Dejns, Kristin Tejlor, Spajk Li, Džozef Macelo, teniserka Marija Šarapova, modna kreatorka Vera Vang, teniska legenda Rod Lejver, Vlade Divac…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari