Medžik Džonson napustio Lejkerse 1Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

Nije ni sačekao zvaničan kraj još jedne neuspešne sezone; Irving Medžik DŽonson odlučio je da pred poslednji meč „jezerdžija“ okupljene novinare iznenadi izjavom da je rešio da napusti mesto predsednika košarkaških operacija Los Anđeles Lejkersa.

Posle samo dve sezone na najodgovornijoj funkciji u proslavljenom klubu, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, povukao je iznenađujući potez verovatno prouzrokovan činjenicom da je ekipa za vreme njegovog kratkog mandata ostala bez plasmana u plej-of i da je trenutna struktura sastava, uprkos dolasku Lebrona DŽejmsa prošlog leta, takva da će biti potrebne godine „spremanja sopstvenog dvorišta“ kako bi se upustili u trku za titulu koju čekaju još od 2010. godine.

Medžik je verovatno presekao nakon neuspešnog manevra da tokom poslednjeg roka za trejd sredinom februara iz NJu Orleansa dovede Entonija Dejvisa, koji je bio praktično njegova pozitivna opsesija još od dolaska na mesto prvog čoveka zaduženog za formiranja sastava u Lejkersima.

Iako je bio spreman da ponudi paket u kome bi se nalazili i Kajl Kuzma i Brendon Ingram, Medžik nije uspeo da odobrovolji gazdu i menadžment Pelikansa, uprkos tome što je Dejvis želeo da postane član franšize koja je 16 puta bila šampion NBA lige. Neuspeli manevar odrazio se i na atmosferu u ekipi, pogotovo kod igrača koji su bili jedna od opcija za trejd. Istovremeno, trener Luk Volton suočio se sa povredama ključnih igrača: DŽejms je zbog povrede zadnje lože morao na višednevnu pauzu u momentu kada je ekipa imala pozitivan skor, a nedugo zatim na bolovanje je otišao i Lonzo Bol. Ni dolasci tokom sezone Tajsona Čendlera i Redžija Buloka nisu se kvalitativno odrazili po ekipu, pogotovo defanzivno.

Mediji su u Americi često pisali i o tome da je Medžik bio nezadovoljan radom trenera Luka Voltona, ali da nije imao adekvatnu alternativu. Svestan da tako slavna franšiza šestu godinu zaredom ostaje bez plasmana u plej-of, Medžik je rešio da napusti klub sa kojim je u igračkim danima pet puta osvajao titulu.

– Bio sam srećniji kada nisam bio predsednik. Kada moraš da trguješ, nisi srećan. Bilo je tapšanja po ramenu, šaputanja, mnogo stvari koje mi se nisu svidele i odlučio sam da ih prekinem. Nisam mogao da pomognem igračima, a želeo sam i zbog toga sam ispadao loš čovek… Želim da se vratim zabavi i mestu na kome sam bio pre preuzimanja posla u Lejkersima – poručio je Medžik uoči poslednje utakmice Lejkersa ove sezone.

Poslednji ples Dvejna Vejda

Iste večeri kada se Dirk Novicki oprostio od publike u Dalasu, odigravši poslednji meč u Amerikan Erlajns Centru pre odlaska u penziju, sličan scenario viđen je u Majamiju. Dvejn Vejd, verovatno najkvalitetniji i najharizmatičniji igrač u istoriji Hita, otišao je u košarkašku penziju pobedom nad Filadelfijom (122:99). Vlasnik tri šampionska prstena sa Majamijem rešio je da se penzioniše u 37. godini života. Tačno na minut i pet sekundi pre kraja utakmice, Vejd je napustio parket a publika ga je ovacijama ispratila. Među njima bila je i njegova porodica: „Moje misli su svuda. Razmišljam o trenutku kada mi je došao agent 2003. godine i rekao da će me Majami uzeti kao petog pika. To je bio nestvaran osećaj, sličan ovom sada. Od prvog razgovora koji sam obavio u ovoj zgradi osetio sam ljubav i to sam cenio, a sada još više cenim. Sada sam najsrećnija osoba na svetu“, poručio je Vejd kojeg su i saigrači ispratili držeći njegove dresove tokom 15 godina igranja za Majami. Poslednji koji je ima čast da razmeni dres (to je Vejd učinio sa igračima iz svih klubova tokom sezone) bio je DŽimi Batler iz Filadelfije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari