Mega testira pravi pristup crno-belih 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Na gostovanju Studentskom centru, košarkaši Partizana započeli su sa ritmom utakmica na svaka dva do tri dana.

Imali su sreće crno-beli da se korona virus u njihovim redovima zaustavio na broju od četiri zaražena igrača što im je omogućilo da ispunjavaju obaveze u skladu sa kalendarom takmičenja. Istovremeno, nešto veću pauzu posle Nove godine i duele sa slabijima Splitom, Zadrom i Trentom iskoristili su za uigravanje i stavljanje u sistem Matijasa Lesora.

Koliko će Francuz značiti Partizanu u nastavku sezone najbolje se videlo na poslednjem meču i u ubedljivom trijumfu nad Hamburgom (102:77). Već ukoliko večeras, crno-beli će biti u prilici da nešto slično ponove protiv Mege u odloženom abaligaškom meču (17.00).

Defanzivno, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde pokazao je koliko će značiti u koncepciji i načinu branjenja rivalske igre dva na dva. U odnosu na Koprivicu i Smailagića, Lesor je znatno brži, eksplozivniji i agresivniji prilikom visokih iskakanja, odbrane u visokom fletu.

I ne samo to, Francuz je sposoban da agresivno iskoči na beka, pokuša da mu oduzme loptu u driblingu ili preseče pas, u čemu je zaista bio odličan u prvoj četvrtini meča sa Hamburgom. Na isteku uvodnih deset minuta, tokom kojih je Partizan stekao, ispostaviće se kapitalnu prednost (34:14), Lesor je imao čak tri ukradene lopte i to na način da ih je direktno oduzeo bekovima u driblingu ili presekao pas.

Njegove bočne kretnje su bolje, a rad nogu brži i težište niže u poređenju sa Koprivicom i Smailagićem, a takođe je fizički snažan u gornjem delu tela. Istovrmeno, eksplozivan je i prisutan u kontranapadu. Fino je sarađivao sa bekovima; nije preterivao sa bespotrebnim driblinzima u mestu na niskom postu i generalno je ostavio odličan utisak baš kao i većina košarkaša Partizana.

Naravno, prava iskušenja crno-bele u Evrokupu tek očekuju, prevashodno u borbi za lidersku poziciju. Gostovanja Turk Telekomu, a posebno Huventudu pokazaće koliko su puleni Željka Obradovića napredovali u sticanju automatizma u igri i pravovremenog  prepoznavanja situacija na terenu, pogotovo protiv timova koji prilikom preuzimanja u odbrani ne ostavljaju previše mogućnosti za mis-meč realizaciju.

Koncentracija crno-belih, trenutno, jeste na večerašnjem rivalu u „ljubičastim“ dresovima. Košarkaši Mege imali su velikih problema sa korona virusom oko Nove godine.

Gotovo da nije bilo igrača koji zbog kovida 19 nije bio izbačen iz koloseka. I čitav stručni štab suočavao se sa sličnom problematikom, tako da je zaista pitanje na kom su fizičkom nivou puleni Vlade Jovanovića. Mega ni večeras neće moći da nastupi u najkvalitetnijem sastavu.

Zbog povreda i tek preležanog virusa u na parketu sigurno neće biti Kazalona, Balčerovskog, Đurišića, Matkovića i Uskokovića. Upitni su nastupi i Jovića, odnosno Vujića, koji su tek nedavno preležali korona virus. S tim u vezi, Mega je za meč sa Partizanom morala da povuče iz OKK Beograda Mušikića, kao i dvojicu juniora – Mušickog i Jonovića.

– Gotovo tri pune sedmice imamo problem sa kovidom, što je ostavilo velikog traga na nas. Pričati o trenažnom procesu je u ovom trenutku izlišno. Moja trenutna želja je da momci koji su imali ne malih problema u prethodnom periodu izađu iz bolesti i ozdrave, a da se oni koji budu na terenu prikažu u najboljem mogućem svetlu, imajući u vidu sve okolnosti – poručio je trener Jovanović.

Obradović: Zaslužuju respekt

– Trudićemo se da odradimo najbolji mogući skauting, da postavimo utakmicu i probamo da igramo ozbiljno. Kao i svaki tim, i oni zaslužuju respekt. To su mladi igrači koji uvek imaju veliku želju da igraju, da se takmiče, da pobeđuju i mislim da je to prva stvar koju moramo imati. Da pristup utakmici bude kakav je bio protiv Hamburga – naveo je trener Željko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari