Mendilibar pun pogodak, niko kao Pejsli: Ko su treneri sa evropskim trofejima u dve uzastopne sezone? 1Foto: AP/Petros Giannakouris

To što nije pošlo za rukom Panatinaikosu u finalu Kupa šampiona 1971. protiv Ajaksa na Vembliju, jeste njegovom najljućem rivalu.

Olimpijakos je prvi grčki tim koji se domogao trofeja u jednom klupskom takmičenju UEFA.

U odlučujućem meču u Ligi konferencije, trećestepenom i najmlađem, savladao je na novom stadionu AEK-a „Sveta Sofija“ u Atini s 1:0 Fiorentinu, koja je praznih ruku ostala i u duelu s Vest Hemom (2:1) u Pragu prošle godine (jedini evrotrofej i dalje joj je u prvom Kupu pobednika kupova 1961).

„Viola“ se tako pridružila skrušenima, timovima koji su ranije u dve uzastopne sezone u Evropi doživeli njenu prašku i atinsku sudbinu.

Juventus je poklekao u finalu Lige šampiona i 1997 (protiv Borusije 3:1) i 1998 (protiv Reala 1:0 golom Predraga Mijatovića).

Valensija isto – protiv Reala 2000 (3:0), a protiv Bajerna 2001 (na penale).

Benfiku je Gutmanova kletva sputala u Ligi Evrope i 2013 (protiv Čelsija 2:1 golom Branislava Ivanovića u 90+3) i 2014 (protiv Sevilje na penale).

Dva Olimpijkosova junaku su marokanski napadač Ajub el Kabi (30), strelac u drugom produžetku za trijumf, i španski trener Hose Luis Mendilibar (63), koji je pirejske crveno-bele preuzeo pre tri meseca.

Mendilibar je jesenas otpušten u Sevilji, iako joj je prošle sezone doneo trofej u finalu Lige Evrope u Budimpešti protiv Rome na penale.

Da je uspešnija bila rimska „vučica“, pehar bi došao u ruke Portugalca Žozea Murinja. Tada bi on bio trener s trofejima u dve godine uzastopce, budući da je s Romom osvajač prve Lige konferencije (2021/22).

Ali, Posebni već ima takvo dostignuće.

S Portom je 2003. uzeo Kup UEFA, a godinu zatim ga je odveo i na krov Evrope.

Mendilibar pun pogodak, niko kao Pejsli: Ko su treneri sa evropskim trofejima u dve uzastopne sezone? 2
Foto: EPA/OLIVER BERG

Prvi trener u istoriji klupskog fudbala Starog kontinenta osvajač u dve uzastopne sezone je Italijan Nero Roko, najbolji s Milanom u Kupu pobednika kupova 1968, a evropski šampion 1969.

Proslavljeni engleski trener Bob Pejsli je bio prvak Evrope s Liverpulom 1977. i 1978, a i jedini je trostruki uzastopni osvajač, budući da su „redsi“ s njim osvojili i Kup UEFA 1976.

Italijan Đovani Trapatoni je s Juventusom uzeo Kup pobednika kupova 1984, a Kup šampiona 1985.

Španac Rafael Benitez se s Valensijom domogao Kupa UEFA 2004, a s Liverpulom evropskog trona na penale 2005., u nezaboravnom istanbulskom finalu s Milanom, koji je na poluvreme otišao s vođstvom 3:0.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari