Mesi postao najtrofejniji igrač u istoriji fudbala 1Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

Osvajanjem Kopa Amerika, Lionel Mesi došao do 45. trofeja u karijeri.

Dok je bio u Barseloni trofeji su se nekako podrazumevali; kratak boravak u Pari Sen Žermenu „oplemenio“ je sa dve titule i jednim Superkupom, međutim kako je počeo da „žanje“ pehare sa reprezentacijom šanse da postane najtrofejniji fudbaler na svetu rapidno su se povećavale.

Ono o čemu verovanto nije mogao ni da sanja, obistimilo se u noći između nedelje i ponedeljka, nakon što je Argentina došla do triplete.

Golom Lautara Martineza u 112. minutu, Gaučosi su po 15. put osvojili Kopa Amerika. Iako nije imao preterani doprinos u finalu, jer je zbog povrede morao da izađe u 65. minutu, Mesi je podizanjem pehara na stadionu Hard rok postao najtrofejniji fudbaler u istoriji fudbala.

Deluje možda iznenađujuće, ali fudbaler Intera iz Majamija prestigao je svog nekadašnjeg klupskog kolegu iz Barselone, Danija Alveša, tako što je u Sjedinjenim Američkim Državama došao do 45. trofeja u neopnovljivoj karijeri.

Zniljivo je i to da je treći na večitoj lisit takođe fudbaler iz neponovljive generacije Barselone Andreas Inijesta sa 37 trofeja. I to negde najbolje ilustruje koliko je Barsa tih godina, od neke 2004. pa sve do 2015. bila dominantna u svetskim i evropskim okvirima.

Mesi je u karijeri osvojio: tri Svetska klupska prvenstva, četiri Lige šampiona, tri Uefina Superkupa, 12 titula prvaka, od čega 10 sa Barselonom i dve sa Pari Sen Žermenom, još devet kupova, osam u Španiji i jedan u Francuskoj, te jedan Liga kup sa Majamijem u SAD. Sa Argentinom Mundijalito za igrače stare do 20 godina, pa Olimpijske igre, zatim Kopa Amerike dva puta, pa Mundijal i Finalisima, koji se uručuje pobedniku okršaja šampiona Evrope i Južne Amerike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari