Milojević traži potpunu samostalnost 1Foto: Starsport

Ljubiša Tumbaković je još uvek zvanično selektor reprezentacije Srbije, mada su ga mnogi mediji unapred proglasili bivšim, tvrdeći da će njegov naslednik biti imenovan do Nove godine.

Vladan Milojević, čije je ime najaktuelnije ovih dana, još uvek nije doneo konačnu odluku o prihvatanju uloge stratega „orlova“, a na to će prema saznanju Danasa uticati nekoliko stvari koje traži od Saveza.

Glavni uslov bivšeg trenera Crvena zvezde je potpuna samostalnost u radu.

Strateg koji je crveno-bele dva puta zaredom uveo u Ligu šampiona dao je ultimatum da želi da dovede kompletno svoj trenerski tim i da ne dolazi u obzir da mu se, kao Tumbakoviću, nameću rešenja u asistentima poput Nikole Žigića.

Ista je stvar i kada je u pitanju sastavljanje reprezentacije.

Milojević je još iz vremena provedenog na „Rajku Mitiću“ poznat kao neko ko ne toleriše mešanje u izbor tima, što se na primer tada najbolje moglo videti na primeru Mirka Ivanića.

Poučen iskustvom kada je Slavoljub Muslin morao da odstupi s funkcije selektora kada je na njega iz vrha Saveza vršen pritisak da mora da pozove Sergeja Milinkovića-Savića, trener Al Ahlija je za ovaj vid samostalnosti tražio čvrste garancije.

Kao trener koji je poznat i po tome da od igrača zahteva gvozdenu disciplinu, nema dileme da za razliku od prethodnika neće dozvoljavati napuštanje reprezentativnog kampa bez njegovog odobrenja, što je još jedan razlog zašto traži potpuno odrešene ruke u odlučivanju.

Koliko je u ovom trenutku Vladan Milojević zaista blizu klupe Srbije, teško je dati precizan odgovor.

Ugovor sa Al Ahlijem iz Saudijske Arabije vezuje ga do kraja 2021. godine.

Od Saveza se očekuje da u slučaju raskida ne samo plati obeštećenje klubu, već i da samom Milojeviću ili kroz veću platu ili u vidu jednokratne isplate i bonusa nadoknadi ono što bi zaradio da je ostao na Bliskom Istoku.

Kao još uvek mlad strateg, bivši trener Zvezde svestan je da bi odlaskom iz Saudijske Arabije posle samo godinu dana zatvorio sebi vrata u arapskom svetu na određeno vreme jer bi bio prepoznat kao neko ko je jednokratno želeo da brzo zaradi, a ne da zaista radi u tom delu sveta.

Isto tako je svestan i da će sa Srbijom biti vraški težak zadatak da se dokopa Mundijala u Kataru i da mnogo stvari zavisi od sinoćnjeg žreba, zbog čega je konačnu odluku prolongirao za momenat kada se saznaju svi rivali.

Nema dileme da Srbija mora da u kvalifikacijama savlada sve rivale koje izvuče iz trećeg i ostalih nižih šešira, a da će sa onim iz prvog morati da se „bije“ za prvo mesto.

U slučaju da zauzme drugu poziciju uslediće ni malo lak baraž. Samo što ovaj put rival sigurno neće biti neko poput Škotske, već će to najverovatnije biti zemlje kao što su Portugal, Italija ili Holandija.

Svestan da praktično u kvalifikacijama nema pravo na grešku, a da bi već na kraju godine mogao da se pokaje zbog prihvatanja nove dužnosti, Milojević će sigurno deset puta odmeriti pre nego što konačno preseče.

Problemi u Al Ahliju

Al Ahli je proteklog vikenda doživeo težak poraz od pretposlednjeg Damaska (3:4), iako je imao vođstvo 3:1. Klub Vladana Milojevića je trenutno treći na tabeli sa tri boda zaostatka za prvoplasiranim Al Hilalom. Mediji iz Saudijske Arabije tvrde da Al Ahli neće pristati na sporazumni raskid ugovora jer računaju na srpskog trenera do kraja sezone.

Dilema oko Matijaševića

Iako su pojedini mediji objavili da je jedan od Milojevićevih uslova da Vladimir Matijašević bude smenjen s mesta sportskog direktora Saveza, niko od izvora Danasa u FSS nije eksplicitno potvrdio ovu informaciju. Milojević je imao određene nesuglasice sa Matijaševićem prilikom odlaska iz Čukaričkog, ali je teško poverovati da bi se usudio da postavlja ultimatume u kadriranju na višim pozicijama FSS. U slučaju da prihvati da sedne na klupu „orlova“, nema dileme da bi se Matijašević onda prvenstveno bavio mlađim selekcijama jer bi Milojević kao selektor tražio veće ingerencije od prethodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari