Milovan Rajevac za Danas o šansama Srbije u Kataru: I u vreme Jugoslavije su izbijali problemi, ali Piksi drži sve pod kontrolom 1Milovan Rajevac. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Milovan Rajevac je kao selektor vodio dve reprezentacije koje će igrati na predstojećem Svetskom prvenstvu – domaćina šampionata Katar i Ganu. Sa selekcijom Gane je na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi stigao do četvrtfinala, što je najveći uspeh jedne afričke reprezentacije na Mundijalima.

U razgovoru za Danas iskusni trener kaže da reprezentacija Srbije ima kvalitet da se plasira u drugu fazu predstojećeg prvenstva sveta u Katari i dodaje da je najveći adut ovog tima selektor Dragan Stojković.

„Glavni cilj je da se izađe iz grupe. Kako stvari sada stoje mi i Brazil bi trebalo da zauzmemo prva dva mesta. Naravno, to neće biti lak posao ali mislim da su Kamerun i Švajcarska iza nas po kvalitetu. Švajcarska nas je pobedila na prošlom Mundijalu, ali ovoga puta nećemo to dozvoliti, a protiv Kameruna smo favoriti“ – kaže Rajevac.

Smatra se da je Kamerun najslabija ekipa u grupi, da li se plašite da bi naši fudbaleri mogli da potcene jednu od najboljih selekcija Afrike?

„Ni jedna utakmica neće biti laka. Svi naši igrači su profesionalci i ne verujem da će potceniti protivnika. Međutim, činjenica je da se kamerunska reprezentacija nalazi na silaznoj putanji. Pre šest godina su bili dominantni, ali je ta ekipa već prešla svoj vrhunac i nisu fizički dominantni kao što su bili kad su osvojili Afrički kup nacija“.

Na šta treba obratiti pažnju kad je grupna faza jednog velikog takmičenja u pitanju?

„Turnirski način takmičenja je drugačiji nego kada se igra za bodove. Grupna faza dugo traje i moraju psihički da budu spremni, da svi da dišu kao jedan i da se ne ponavljaju neke greške sa ranijih velikih takmičenja. Mnogo zavisi od trenera, ali najviše od svlačionice. Igrači treba da budu jedinstveni, da nema sujete, da shvate da su za uspeh važni i oni koji igraju i oni koji konkurišu za ekipu. Mislim da je selektor Stojković baš u tom segmentu odradio veliki posao. Primetio sam da momci igraju na rezultat ali bez opterećenja što je velika zasluga trenera i stručnog štaba“.

Koliko je važno to što je selektor imao veliku karijeru kao igrač?

„Stojković ima harizmu, rođeni je lider i za njega nema tajne u fudbalu. Njegovo iskustvo će biti od ključne važnosti da bi ekipa bila spremna na sve što ih očekuje“.

Koja od tri utakmica u gripi bi mogla da bude odlučujuća za plasman u nokaut fazu?

„Najvažnija je zadnja utakmica, jer očekujem da će svi imati šanse da prođu u drugi krug. Sve reprezentacije su sličnog kvaliteta, bez obzira što je Brazil favorit. Međutim, mi smo i sa njima uspevali da budemo ravnopravni. Mi igramo više napadački, ali mislim da na prvenstvu treba malo više da povedemo računa i o svom golu. Svaki gol je mnogo bitan“.

Da li problemi sa izborima u Fudbalskom savezu Srbije mogu da utiču na rezultat reprezentacije na Mundijalu?

„I za vreme Jugoslavije nam se uvek dešavalo da na velikim takmičenjima izbije neki problem, ali mislim da se to ovoga puta neće desiti. Piksi drži sve pod svojom kontrolom i neće dozvoliti da to utiče na igrače“.

Trenirali ste Katar, da li domaćin Mundijala može da napravi dobar rezultat?

„Katar je bio prvak Azije, a ne treba zaboraviti da tu ima puno odličnih ekipa. Treneri su im Španci i ne treba sumnjati da će biti odlično taktički i fizički pripremljeni. Nalaze se već šest meseci na pripremama za Svetsko prvenstvo i to je njihova velika prednost u odnosu na ostale. Igraju na svom terenu i pred svojom publikom, međutim, mislim da nemaju šanse u duelima sa najboljim evropskim ekipama. Možda naša javnost ne zna imena njihovih fudbalera, ali imaju jako dobre igrače u svim linijama tima“.

Dugo ste radili u Africi, kakav je kvalitet afričkih reprezentacija koje će učestvovati na Mundijalu?

„Afrika je malo zapostavljena jer je to kontinent koji ima 54 države a samo šest igra na Svetskom prvenstvu. Puno dobrih reprezentacija se nije plasiralo na Mundijal. Afrički fudbal je u maloj krizi i, osim donekle Senegala, pitanje je da li neka od tih selekcija može da napravi zapaženiji rezultat. Za takva takmičenja je psihološka priprema veoma važna i dobra atmosfera u svlačionici. Mislim da je kod njih problem to što dosta kopiraju južnoameričke reprezentacije i kopiraju njihov stil igre. Zapostavljaju ono što njih krasi i pokušavaju da igraju lepo za oko“ – zaključuje Milovan Rajevac za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari