Milovan Rajevac za Danas: Zvezda može do Lige šampiona, Vojvodina i Partizan nisu imali sreće u svojim utakmicama 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski klubovi Partizan i Vojvodina nisu uspeli da prođu Lugano, odnosno Maribor u kvalifikacijama za Ligu Evrope, odnosno Lige konferencije.

To znači da su Novosađani ostali bez „evropske“ jeseni, dok će se za istu boriti crno-beli u plej-ofu za Ligu konferencije, a protivnik će im biti Gent.

Iskusni trener Milovan Rajevac u razgovoru za Danas ističe da Vojvodina i Partizan nisu bili loši u revanš susretima.

– Igrao sam Evropu sa Vojvodinom i Zvezdom i mogu vam reći da nije lako. Naši klubovi se često nađu u podređenom položaju. Zaista te kvalifikacije nisu lake, ima dosta kvalitetnih protivnika i treba nekada i sreće da biste preskočili neku prepreku. Vojvodina je zaista igrala jako dobro, ali se nije snašla u penal seriji. Partizan je izgledao bolje nego pre, kao da ulazi u formu, ali ni on nije imao sreće. Sada im je protivnik belgijski Gent i videćemo se kako će se snaći. Kao što rekoh, stvarno nije lako igrati nedelju za nedeljom utakmice u domaćem šampionatu, ali i u kvalifikacijama za evropska takmičenja, pa još kada vam se promeniti toliko protivnika kao Partizanu ovog leta… treba pripremiti ekipu i psihički i fizički za te napore, treba u veoma kratkom roku analizirati različite protivnike, lakše je kada se u te kvalifikacije za evropska takmičenja uđe od poslednjeg kola, odnosno od plej-ofa.

Naš sagovornik veruje u plasman Crvene Zvezde u Ligu šampiona.

– Što se tiče Crvene zvezde ja jako verujem u njih, da će nam doneti malo radosti. Najveća snaga ovog tima je trener, Vladan Milojević. On je sinonim za uspeh. Najveće uspehe u Evropi je Zvezda u modernom dobu imala pod njegovom „dirigentskom palicom“. Verujem da će ekipu dobro pripremiti za ovaj izazov i da će njegova taktika i ovoga puta biti dobitna, te da će crveno-beli prebroditi prepreku zvanu Bode/Glimt.

Veliki uspeh u evropskim kvalifikacijama je napravio i Borac iz Banja Luke.

– Kada govorimo o Borcu iz Banja Luke oni su možda i najprijatnije iznenađenje sa ex-yu prostora u ovim kvalifikacijama za evropska takmičenja. Mislim, kada kažem iznenađenje, onda to možda i nisu u pravoj meri, jer biti prvi na kraju prošle sezone u BiH ligi govori da vi već posedujete neki kvalitet, koji uopšte nije mali. U ovim utakmicama kvalitet ni lepota igre nisu u prvom planu, rezultat je primaran. Njima ide jako dobro i drago mi je da će igrati u nekom UEFA takmičenju na jesen. Uopšteno gledajući, ekipe sa ovog prostora igraju sličan fudbal, slične su fudbalske škole u tim zemljama. Videli smo i u onom dvomeču između Radničkog i Mornara kako je bilo zanimljivo jer su se susrele i dve ekipe sličnog kvaliteta. Tako da, sve čestitke Borcu jer jesu odskočili od ovogodišnjeg proseka balkanskih ekipa u evropskim kvalifikacijama.

Hrvatski klubovi su u potpunosti podbacili, Hajduk i Osijek su eliminisani u Ligi Konferencija od Ružomberoka, odnosno Zire, dok je Rijeka izgubila u kvalifikacijama za Ligu Evrope od Elfsborga.

– Da, ispratio sam i te rezultate i mogu reći da su čudni, odnosno da ih nisam očekivao. Hajduk i Rijeka su ekipe koje uz Dinamo tradicionalno daju najviše reprezentativaca hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji i zato je ovakav njihov učinak još i čudniji. Mada, treba i reći da njihova repreezntacija nije možda tako dobra kao što je bila pre, ili skoro. Hajduk je veliki klub i nije lako nositi njihov dres, jer je pritisak javnosti veliki. Ali očigledno je da su svi ti timovi imali loš dan, a protivnici su to umeli da iskoriste. I to je ono o čemu smo i pričali, u ovim kvalifikacijama nema slabog protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari