Miodrag Božović: Hteo sam Dzjubu da dovedem u Zvezdu, ali on nije hteo u Srbiju 1foto : Nenad Mihajlovic

Iako je već godinama u Rusiji, Miodrag Božović revnosno prati dešavanja u Crvenoj zvezdi i uvek je na usluzi klubu u kojem je igrao i bio šef struke.

Artjom Dzjuba godinama je već jedan od najboljih ruskih fudbalera. Visoki i korpulentni centarfor, s početkom rata u Ukrajini, odnosno, kada je UEFA zabranila ruskim klubovima da učestvuju u međunarodnom takmičenjima, postao je interesantan i Crvenoj zvezdi u meri da je pokušala i da ga dovede.

Kao jedan od aduta bio je i Miodrag Božović, nekadašnji igrač i trener crveno-belih.

U razgovoru za Sports eksperes, cenjeni stručnjak je otkrio da su postojale konkecije između fudbalera i Crvene zvezde.

– Sjajan je Dzjuba! Njegov povratak, u tim godinama, velika je stvar za ruski fudbal. Jako sam srećan zbog njega. Ali napravio je veliku grešku kada je napustio Rusiju i otišao u Tursku. Pokušao sam da ga dovedem u Crvenu zvezdu, klub je bio otvoren za njegov dolazak… – naveo je Božović, istakavši da je to bilo pre nego što je Dzjuba dobio opciju da pređe u Tursku.

– Letos, pre nego što je otišao u Tursku. Crvena zvezda je tražila takav tip napadača sa kojim će se plasirati u Ligu šampiona. Siguran sam sam da bi joj Dzjuba pomogao u tome. Ali Artjom nije želeo da ide u Srbiju i izabrao je tursku Adanu. Bilo bi mu bolje da je izabrao Beograd jer se prelaz u Tursku ispostavio kao promašaj. Još jesenas sam bio siguran da nije rekao poslednju reč i sada to potvrđuje.

Potvrdio je Božović pisanja da je Zvezda zimus pomno pratila na Vladimira Pisarskog, koji je na kraju završio u Krila Sovjetov.

– Čuo sam dosta o njemu, mnogi su mi pričali. Znam da je mogao da pređe u Crvenu zvezdu, ali da je odbio. Sada ga češće pratim otkako igra za Krila Sovjetov.

Upitan je i da prokomentariše rad Slaviše Jokanovića u Dinamu iz Moskve.

– On je jak trener. Ali Dinamo je uvek bio težak klub za rad. I dalje je. Oni su, poput Lokomotive… Deluje da imaju sve, ali istovremeno im uvek nešto fali. Pogledajte koliko novca investiraju, kakve uslove za rad imaju… Trebalo bi da im je obaveza da se u svakoj sezoni bore za trofeje, a ne da jednom u nekoliko godina dođu do finala kupa. Teško je odgonetnuti šta je tamo problem. Ekipa? Ne, uvek imaju jak igrački kadar. Kada sam ja tamo radio, bio je to verovatno najjači Dinamov tim u 21. veku. I sada imaju mnogo talentovanih momaka poput Zaharjana, Tjukavina, Sazonova….

Uprkos sankcijama, reprezentacija Rusije će uskoro odigrati prijateljske utakmice sa Irakom i Iranom.

– I moja zemlja je bila u sličnoj situaciji… FIFA i UEFA lažu kada tvrde da se politika ne meša u sport. Izbacivanje ruskih sportista je čista politika. Evropa je uništila moju domovinu Jugoslaviju. Sve je to bila politika. Zato im ništa ne verujem. Rusija će se vratiti i pobeđivati – uveren je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari