Ministar omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković sastala se u Monte Karlu sa princom Albertom Drugim od Monaka na njegov poziv da prisustvuje međunarodnom forumu, konferenciji organizacije Mir i sport. Forumu je prvi put prisustvovao predstavnik iz Srbije, a sam princ Albert drugi od Monaka izrazio je želju da se i lično upozna sa srpskim ministrom omladine i sporta. Na večeri upriličenoj u čast svih zvanica, princ Albert Drugi od Monaka u tročasovnom razgovoru sa Samardžić-Marković izrazio je zainteresovanost za srpski sport i dublje uključivanje sportista u organizaciju Mir i sport.

Princa je takođe interesovalo i kakav je životni standard u Srbiji, naglašavajući da iako nije nikada posetio našu zemlju ipak je upoznat sa uspesima pojedinih sportskih klubova iz Beograda. Albert Drugi od Monaka izrazio je želju da poseti Srbiju. Ministar omladine i sporta uputila je tim povodom princu Albertu poziv da poseti Srbiju i istakla je da je prisustvo forumu veliki događaj za nas jer je skup imao dimenziju sportske diplomatije. Dvodnevnoj razmeni iskustava bili su prisutni predstavnici internacionalnih sportskih federacija i konfederacija, sportskih organizacija FIFA, UEFA, FISU, nacionalnih olimpijskih komiteta, internacionalnih olimpijskih komiteta, predstavnici vlada, predstavnici internacionalnih organizacija, akademici i mnogobrojna imena svetskog sporta. O temama o unapređenju sporta o edukaciji budućih generacija kroz promociju lojalnosti, fer igre, dostojanstva i nesebičnosti učesnici su ukrštali mišljenja i razmenjivali iskustva iz različitih zemalja sveta.

U poruci učesnicima princ Albert Drugi od Monaka poručio je da je ubeđen da jedino konstruktivan i kooperativan pristup povezanosti sveta kroz dijalog u kome su neodvojivi mir i sport možemo svi imati zdrave generacije mladih ljudi koje će deliti sa svima prave vrednosti, kao što su poštovanje i tolerancija, solidarnost i mir bez diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari