Mirne glave do pobede 1Foto: STARSPORT

Bez obzira na kvalitet i formu tima, znanje i filozofiju trenera, šanse za osvajanje trofeja i trenutne relacije sa navijačima, Crvena zvezda i Partizan uvek i svuda žele da „tuku“ jedno drugoga, pa ni 157. večiti fudbalski derbi nije izuzetak.

Samo crno-beli imaju već rezultatski imperativ, jer bi ih eventualni poraz ove subote u komšiluku definitivno izbacio iz šampionske trke, a remi odbranu teorije sveo na teoriju, s obzirom da imaju šest bodova manje od crveno-belih.

Marko Janković, igrač sredine terena crno-belih uoči najbitnije i najatraktivnije utakmice prve runde plej-ofa. misli da nije neizvodljivo rotiranje na vrhu SL, kao što je bio slučaj u finišu prošle sezone.

– Sigurno da nije još kraj, borimo se dok ima matematičke mogućnosti. Sigurno je da imaju dobru prednost i da neće dozvoliti da je ispuste tako lako, ali moramo da se spremimo što je bolje moguće. Ući ćemo u meč mirno i mislim da je to put do dobrog rezultata. Jednostavno, kada se uđe u nervozu i paniku onda nema igre, a ako budemo mirni i dođemo do svoje igre imamo dobre šanse za uspeh.

Oba jesenja duela dva najtrofejnija, najpopularnija i najpovlašćenija srpska kluba završena su remijem, na „Rajku Mitiću“ bez golova, a u Humskoj s po jednom loptom u obe mreže.

– Teško je dati bilo kakvu prognozu, pošto ishodi derbija zavise od mnogo stvari. Lično, ne bih imao ništa protiv ni da slavimo s 1:0. Samo da pobedimo Zvezdu i približimo joj se na tabali.

Prema njegovoj proceni najveća snaga protivnika leži u njegovom kolektivu.

– Imaju odlične pojedince i još bolji kolektiv. Krasi ih i timski duh, ne bih nikoga posebno pred derbi da izdvajam. Najbitnije je da mi budemo pravi i da tim izbaci pojedinca koji može da bude junak derbija. Mogu da budem i ja, ali to je potpuno nebitno. Uvek me je više zanimao rezultat.

Janković tvrdi da ih se ne dotiču uobičajena propratna derbijevska tenzija i peripetije oko promene termina čitavog 31. kola, odnosno nagađanja u vezi izbora sudija za meč zakazan za 18.30.

– Naboj i pritisak su normalna stvar, dan dva pre utakmice i na dan derbija. Ali, zadatak nas igrača je da se skoncentrišemo na pripremu meča i igru tokom njega. Ostalo mora da ostane po strani – tvrdi jedan od redovnih članova prvih 11 Partizana i još jednom poručuje da ništa nije gotovo.

– Na nama je da dobijemo sve utakmice do kraja, a na njima je da li će kiksnuti.

Jankoviću preti suspenzija?

Marko Janković priča o poslednjem ovosezonskom susretu sa Zvezdom kao da će sigurno istrčati na travu „Rajka Mitića“, ali možda će biti sprečen u tome. Ako Disciplinska komisija FSS u četvrtak, mesec dana posle meča u Nišu, proceni da je njegov fizički kontakt sa sudijom nakon završetka duela sa Radničkim bio teže prirode i izrekne mu suspenziju.

Tošić i Ožegović van stroja

Zoran Tošić i Ognjen Ožegović izašli su na jučerašnji trening, ali nisu ga do kraja odradili. Prvi zbog starih problema sa povredom, zbog čega je već neko vreme van kombinacija za mečeve, a drugi zbog bola nakon starta saigrača tokom igre na četiri gola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari