Misija povratka u Evroligu 1Foto: STARSPORT

Pandemija korona virusa sprečila je crno-bele u nameri da se u takmičarskoj 2020/21. vrate u Evroligu.

Crno-beli su bili na dobrom putu da to urade, međutim „brisanje“ sezone 2019/20. primoralo ih je da u intervalu od skoro sedam meseci bez zvanične utakmice naprave adekvatan „mentalni restart“ i u nikad odigranom četvrtfinalnom serijalu sa Uniksom pronađu dozu pozitivne drskosti u novoj sezoni koja će se takođe igrati pod plaštom kovida 19.

Od marta i meča sa Megom u abaligaškim okvirima, crno-beli su radili na tome kako da prebrode nenadani odlazak Andrea Trinkijerija, osveže i možda i ojačaju sastav nakon odluke Korija Voldena da pojača Crvenu zvezdu i motivaciono dođu na nivo da im večerašnje gostovanje Huventudu (20.45) kao prvi zvaničan meč posle nikad duže pauze, predstavlja maestralni ulazak u „startni pucanj“ u Evrokupu, i novoj sezoni.

Partizan je u poslednja dva meseca odigrao sijaset prijateljskih utakmica.

Trener Vlado Šćepanović, kojem će ova sezona zapravo biti i debitantska u ulozi prvog čoveka struke (imao 2016. kraći serijal u Budućnosti), nakon staža asistenta Trinkijerija u Bajernu i Partizanu, dobrano je eksperimentisao, uvežbavao visoke i niske petorke, menjao pozicije igračima kako bi svoj model igre prilagodio sastavu sa kojim raspolaže.

Kodi Miler-Mekintajer, korpulentni američki organizator igre, projektovan je kao adekvatan naslednik Korija Voldena (u smislu uticaja na igru).

Utisak je da se tokom priprema izborio za željenu ulogu, koja će za još jednog novajliju u spoljnoj liniji Nemanju Dangubića biti slična onoj koju je imao u Crvenoj zvezdi.

Odličnih atletskih predispozicija, popularni Danguba se posle dve sezone vratio u domaći klub (Bajern i Estudijantes).

Kao nekog ko je godinama igrao u Evroligi, Šćepanović bi mogao da ga koristi i na četvorci, baš kao i Zagorca kada na parketu bude bila niska petorka.

Stameni Erik Mika, sa iskustvom kraćih epizoda u Sakramento Kingsima, trebalo bi da bude adekvatna potpora Mozliju i Nikoli Jankoviću na petici.

Partizan je možda mogao da dodatno ojača centarsku liniju, tačnije poziciju četvorke na kojoj su, od klasičnih krilnih centara, Tomas, povratnik Stefan Janković i kapiten Veličković.

Janković i Mika, barem je takav utisak, tokom priprema nisu uspeli da uđu u „krupan kadar“ tako da će se, barem u Badaloni, trener Šćepanović više osloniti na starosedeoce.

Partizan će na startu Evrokupa imati ekipu koja takođe teži da igra u visokom ritmu.

– Ovo je najduži period, i kao igrač nikada nisam imao ovoliku pauzu. Sa pozitivnom dozom nervoze, jer nam je stalo da dobijemo utakmicu, očekujemo duel u Badaloni. Huventud je već odigrao tri kola u prvenstvu Španije i imao kvalitetne utakmice, za razliku od nas koji to jednostavno nismo mogli da sprovedemo. Oni su tipična španska ekipa, vođeni od strane trenera (Karels Duran) koji je bio višegodišnji pomoćnik Aita Renesesa. Huventud je ekipa koja je u trčanju među najboljima u Španiji. Dobili su Unikahu i Sevilju na strani, izgubili od Reala, ali ta utakmica nije bila merilo ničega. Kada dobro trče i šutiraju mogu da naprave velike probleme protivniku – poručio je trener Šćepanović.

Huventud je tokom leta pojačao ekipu iskusnim igračima.

U Badalonu je stigao prekaljeni centar Ante Tomić, posle osam godina provedenih u Barseloni.

Crno-beli bi akcenat trebalo da stave na pridošlicu Ferana Basasa, trenutno najboljeg asistenta ekipe i nekog ko je zadužen za ubrzanje ritma i igru u tranziciji.

Brodžianski je takođe stigao ovog leta i prijatno iznenadio snagom, atleticizmom i brzinom za igrača visine 211 centimetara, koji pak pokriva pozicije u spoljnoj liniji.

Huventud solidno šutira za tri poena (32 odsto), u organizaciji igre učestvuju čak četvorica igrača (Basas, Ribas, Dimitrijević, Žegars), dok je Šveđanin Simon Birgander vrlo zanimljiv izbor u ulozi rezervnog centra (23 godine, 209cm).

Favoriti iz Top 10 u Grupi A

Žreb za grupnu fazu Evrokupa svrstao je Partizan u Grupu A zajedno sa još tri tima koji se nalaze u konkurenciji najboljih deset ekipa za osvajanje takmičenja ove sezone. Partizan je procenjen kao treći favorit, Uniks kao četvrti, Huventud šesti dok je Venecija između osmog i desetog mesta.

Raspored 1. kola

Grupa A

Bahčešehir – Burž      18.00

Huventud – Partizan    20.45

Venecija – Uniks       20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari