Mito za novi stadion FK Roma 1Foto: BETA/ AP PHOTO RICCARDO DE LUCA

Marčelo de Vito, visoki zvaničnik pokreta Pet zvezdica, inače zamenik gradonačelnice Rima Virđinije Rađi, uhapšen je juče ujutru, pošto je doveden u vezu sa slučajem korupcije.

De Vito je optužen za primanje mita od lokalnog preduzetnika Luke Parnazija – koji je trenutno iza rešetaka i sleduje mu suđenje zbog istog slučaja – da bi favorizovao njegov projekat za novi fudbalski stadion za tim Rome. Kako piše list Korijere dela Sera, De Vito je takođe „prihvatio novac i usluge“ od još dve građevinske firme da bi favorizovao njihove projekte u Rimu.

Tužiteljke Barbara Zuin i Luiđija Spineli su rekle da je De Vito „primao mita i direktno i indirektno od Parnazija i obećao da će zauzvrat u Gradskom veću favorizovati Parnazijev projekat za stadion“, javio je italijanski list Republika. Nadležni već nekoliko godina istražuju navodnu korupciju u vezi s tim projektom, koji je izuzetno popularno pitanje u Rimu, pri čemu su tužioci suspendovali izgradnju stadiona.

Hapšenje De Vita je snažan udarac gradonačelnici Rima i vladajućem pokretu Pet zvezdica. Gradonačelnica Rađi je izbegla smenu krajem prošle godine kada je oslobođena krivice u slučaju korupcije, ali i dalje ima teškoća da reši konstantne probleme u gradu, kao što su prljave ulice, rupe na putevima i nefunkcionalni sistem gradskog prevoza.

Vesti o hapšenju usledile su samo nekoliko sati pošto je nedeljnik Espreso objavio da je Nikola Zingareti, sekretar Demokratske stranke, predmet istrage zbog navoda o nelegalnom finansiranju partije. Iako je Zingareti odbacio navode kao trač, a Espreso saopštio da nema dokaza za svoje tvrdnje, pokret Pet zvezdica je odmah zatražio njegovu ostavku na mestu guvernera regiona Lacio, koji obuhvata Rim, i na mestu sekretara stranke.

„Sramota je što se takvo ponašanje u vezi s korupcijom toliko teško iskorenjuju iz Demokratske stranke“, rekao je Frančesko Silvestri, poslanik iz redova Pet zvezdica, reagujući na vesti o Zingaretiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari