Moć ubeđivanja Nikole Jokića: Mnoge naterao da se pokaju što nisu mislili da je najbolji 1BETAPHOTO: AP Photo/Matt York

Denver je u šestom meču toliko bio moćan protiv Finiks Sansa u Arizoni da je već do poluvremena bilo jasno da će se sa 4-2 u seriji plasirati u finale Zapadne konferencije (125:100).

Snažniju poruku od one u šestom meču sa Sansima, košarkaši Denvera nisu mogli da pošalju. Iako je Finiks utakmicu odigrao bez Diandrea Ejtona, jedinog koji je barem mislio da može primiriti Nikolu Jokića, kao i Krisa Pola, debakl u vidu više od 20 razlike proizvešće domino efekat u upravljačkim strukturama kluba iz Arizone.

Nagetsi su, pak, pokazali da će u finalu Zapadne konferencije imati dovoljno kvaliteta da se ravnopravno nadmeću za mesto u velikom finalu, u kome nikada nisu bili od osnivanja kluba.

Seriju sa Sansima, kao i dosadašnji deo plej-ofa, obeležio je Nikola Jokić.

Srpski centar ima takvu moć ubeđivanja da je sve brojniji auditorijum onih koji su se već pokajali, uvereni da je Džoel Embid zaslužio MVP nagradu za ligaški deo sezone.

Ne samo što je u poslednjim susretu sa Sansima imao tripl-dabl učinak u formi 32 poena, 10 skokova i 12 asistencija već je toliko bio dominantan tokom serije da su u drugi plan otišli učinci Kevina Duranta i Devina Bukera u ekipi Finiksa.

Ako se uzme u obzir da u šestom susretu nije morao da igra svo vreme u petoj brzini, s obzirom na to da su Nagetsi sredinom treće deonice imali i plus 30, može se samo pretpostaviti dokle bi brojao da je kojim slučajem meč bio iole dramatičan.

Jokić je kompletnim učinkom u seriji sa Finiksom postao deo istorije NBA lige. U šestoj utakmici stigao je do 11. trip-dabla u plej-ofu, izjednačivši se tako sa Džejsonom Kidom na večitoj listi, sa samo jednim tripl-dabl učinkom manje u odnosu na Rasela Vestbruka.

Istovremeno, u serijalu sa Finiksom prosečno je beležio fantastičnih 34,5 poena, 13,2 skokova i 10,3 asistencija!

Postao je tako tek treći košarkaš u istoriji plej-ofa NBA lige koji je u jednoj seriji u proseku beležio tripl-dabl učinak.

Lebron Džejms u dresu Klivlenda, 2017. u NBA finalu sa Golden Stejtom, u proseku je beležio 33,6 poena, 12 skokova i 10 asistencija, dok je Rasel Vestbruk kao lider Oklahome u jednom serijalu imao učinak od  37,4 poena, 11,6 skokova i 10,8 asistencija.

Sa 11 tripl-dablova, Jokić se pozicionirao na peto mesto večite NBA liste koju deli sa Džejsonom Kidom. Nema sumnje da će u skorije vreme prestići Rasela Vestbruka na četvrtom mestu, dok su u samom vrhu Lebron Džejms sa 28, odnosno čuveni Medžik Džonson koji je u pohodu na pet šampionskih naslova sa Lejkersima ukupno zabeležio 30 tripl-dablova.

Postoji i statistički podatak prema kome je Jokić neprevaziđen bez obzira na konkurenciju i protok vremena. Naime, kada se saberu trpl-dablovi sa 30 i više poena, Jokić ih ima više od svih ostalih centara koji su ikada nastupali u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

I sam Kevin Durant, nakon što su njegovi Sansi ispali od Denvera u polufinalu Zapadne konferencije, priznao je da su naspram sebe imali fenomenalnog košarkaša.

– Uvek sam imao poštovanje, uvek sam znao koliko je veliki… Uopšte nisam iznenađen. Jokić je jedan od velikana ove igre i otići će u istoriji kao jedan od najboljih centara koji su dotakli košarkašku loptu – poklonio se jedan od najboljih strelaca u ligi srpskom centru.

Jokić je praktično impresivan od početka plej-ofa ove sezone. Na poslednjih deset utakmica ni na jednoj nije imao manje od 20 poena; samo na četiri zabeležio je manje od deset asistencija, a kada je o skokovima reč, na svega dve imao ih je manje od deset.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari