Modrić igra za Mamića 1Foto: EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV

Reprezentacija Hrvatske startovaće na Svetskom prvenstvu današnjim susretom Grupe D protiv nepredvidive Nigerije u Kalinjingradu.

I dok su „vatreni“ obavljali poslednje pripreme za susret sa afričkom selekcijom, u Hrvatskoj se odigravala prava drama nakon što je Zdravko Mamić prvostepenom odlukom suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora zbog navodnih malverzacija u Nogometnom klubu Dinamo. Tokom samog sudskog procesa za svedoke su pozivani Luka Modrić i Dejan Lovren, a as Real Madrida našao se u središtu medijske pažnje nakon što je optužen da je namerno promenio prvobitni iskaz kako bi zaštitio Mamića, koji je učestvovao u njegovom transferu iz Dinama u Totenhem.

Dočekavši presudu u Bosni i Hercegovini (čiji je državljanin), Mamić je pecnuo Modrića i Lovrena, upitavši ih javno kako mogu da nastupaju za Hrvatsku dok se nad njim vrši prava hajka. Besni, pojedini navijači iz Hrvatske su morbidnim porukama na društvenim mrežama isprozivali Modrića, kome će susret sa Nigerijom biti prvi posle pravosnažne presude suda u Osijeku.

Nema sumnje da će medijski akcenat biti stavljen na nastup najboljeg fudbalera „vatrenih“, pogotovo ukoliko Lovren ne bude nastupio na meču.

– Prva utakmica protiv Nigerije biće ključ naše grupe. Igramo protiv afričke reprezentacije koja nije onakva kakve su pre bile afričke reprezentacije. Nigerijci imaju nemačkog selektora koji je promenio način i stil igre i koji je u sastav uveo dosta mladih, gladnih i ambicioznih reprezentativaca. To je prednost Nigerije i zato ćemo protiv nje igrati najtežu utakmicu – oprezan je Zlatko Dalić, selektor Hrvatske.

Baza „vatrenih“ nalazi se u Iličevu na samo deset kilometara od mesta u kojem taktiku pripremaju fudbaleri Srbije, nadomak Svetlogorska. Eventualnim trijumfom nad Nigerijom, koja u sastavu ima nekolicinu fizički izuzetno snažnih igrača poput Mozesa i Ivobija, Hrvatska bi imala daleko jasniju situaciju pred mečeve sa Islandom i Argentinom.

– Utakmica s Nigerijom nama je najvažnija, iako eventualni neuspeh možemo da popravimo u sledeće dve utakmice. Jako sam zadovoljan odrađenim pripremama, mnogo toga smo isprobali i još sam uvereniji da možemo ostvariti ciljeve… Imamo vremena da ponešto korigujemo kako bismo izabrali najbolje za Nigeriju – zaključak je prvog čoveka struke naših komšija.

Najlakše sa Argentinom

Svestan da bi do utakmice sa Argentinom u trećem kolu, Hrvatska mogla da reši većinu problema po pitanju plasmana u narednu fazu, selektor Dalić stava je da će duel sa „gaučosima“ biti najlakši za njegove pulene: “ Za mene će utakmica protiv Argentine biti najlakša utakmica u grupi. Igramo protiv favorita za osvajanje Svetskog prvenstva. Ekipa koja u ekipi ima Lionela Mesija može da napravi čudo. Biće to sjajna utakmica dve reprezentacije koje gaje dobar fudbal. Protiv Argentinaca nemamo šta da izgubimo, Argentina je veliki motiv za nas“, rekao je Dalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari