Monotonija i sjajni Meksiko 1Foto: Twitter

Početak takmičenja samo je dao na tačnosti mom starom uverenju da nikada nije bilo lakše osvojiti Svetska i Evropska prvenstva.

Još u vreme Mundijala u Južnoj Africi bilo je evidentno da su timovi manje ili više slični, pa i unificirani. Nekada smo imali brazilsku, nemačku, argentinsku, italijansku, holandsku, jugoslovensku, sovjetsku… školu fudbala, a danas nema ekipa prepoznatljivog stila. Sve je više monotonih utakmica, čiji kraj jedva čekate i žalite što niste tih 90 minuta potrošili na čitanje nečeg pametnog, a sve manje fudbalskih predstava i tera da ih u dahu gledamo. I u Rusiji su brojnije slabe i prosečne ekipe nego one dobre. Nije domaćin onako ubedljivo pobedio Saudijsku Arabiju zato što je ekstra klase već zbog toga što je imao lošeg rivala, a tek kada zaživi SP sa 48 učesnika to će se pretvoriti u jedno veliko vašarište, laku zabavu uz pivo i sendviče. Otuda nisam iznenađen rezultatskim kiksevima ili neubedljivim pobedama tzv. favorita, pogotovo onih što se previše oslanjaju na pojedince, poput Brazilca Nejmara, čija je prepotencija toliko neukusna da počinje da iritira. Švajcarci su pametno igrali čoveka na njemu, a njegov čuvar učinio da se tako nervozan zbog neuspelih driblinga i propalih proboja buni zbog najmanjeg faula, stative, lopte, sudija…

U moru dosadnih mečeva izdvojio se remi Portugala i Španije. Zbog obostrane želje za nadigravanjem i pobedom. I njega su obeležila dva čoveka, po jedan u obe selekcije. Ne verujem da ćemo do kraja Mundijala imati još tako efikasnih susreta, pogotovo u rovovskim bitkama u zadnjem kolu, kada se mnogi još bore za osminu finala, ali sam radoznao da vidim dokle Meksiko može da stigne. Uvek je bio atraktivan, a protiv Nemačke je pokazao sjajnu tehniku, duhovnost, brzinu, divnu atmosferu, sinhronizovanost, kompaktnost… Uživanje je gledati ih kako se brane i napadaju sa puno igrača.

Na kraju, par reči o VAR-u. Pre sam bio veliki, a sada sam još veći njegov protivnik. Ako se ni posle odgledanog snimka ne poništi gol zbog prethodnog faula sa dve ruke onda ne znam čemu služi. Šta ako Brazil, na kraju balade, to neregularno izjednačenje košta plasmana u nokaut rundu?! Nadam se da ćemo tamo videti i Srbiju. Ako se ekipa izoluje od svih uticaja sa strane, ne podlegne atmosferi, ostane fokusirana na svoju igru, protiv Švajcarske odigra kao jedno, a svaki naš igrač u svaki duel uđe 300 na sat.

Fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari