Moto GP: Doviciozo otvorio sezonu pobedom 1Foto: EPA-EFE/ NOUSHAD THEKKAIL

Posle četiri meseca počela je nova sezona Moto GP i to na spektakularan način, pobedom vozača Dukatija Andree Dovicioza koji je na VN Katara od drugoplasiranog Marka Markeza bio brži za samo 27 hiljaditinki.

Trku je poveo Johan Zarko i na čelu je bio dobrih sedamnaest krugova, ali ga je onda na startnom ciljnom pravcu pretekao Doviciozo koji nije najbolje startovao i prvi deo iste je proveo na osmom mestu.

Ipak, od tog trenutka kreće da napreduje i veoma brzo stiže do četvrtog mesta, a onda obilazi i trećeplasiranog Rosija i „bije“ bitku sa Markezom do poslednje krivine spektakularne noćne trke.

Zarko je držao jak tempo, ali su onda pneumatici počeli da popuštaju, pa je na kraju završio kao osmi, dok se pored Dovicioza i Markeza na pobedničko postolje popeo upravo Rosi koji je bio samo nešto više od pola sekunde zaostatka za svojim sunarodnikom iz Honde.

Odličan je bio i drugi vozač Jamahe Maverik Vinjales koji je sa trinaeste pozicije došao do šeste, a falio mu je još jedan krug da pretekne u petoplasiranog Danila Petrućija.

Četvrti je bio Kal Kračl, ali trku su obeležili svetski šampion i vicešampion.

Iako se na ulasku u poslednji krug činilo da prvoplasirani Dovociozo ima dovoljnu prednost nad Markezom i da će bez većih problema slaviti na prvoj trci ove sezone, sjajni Španac je pokazao zašto je jedan od najboljih u ovom sportu godinama, dodao je gas do maksimuma i iz krivine u krivinu „topio“ prednost Dovicioza, da bi ga dve krivine pre kraja čak i pretekao, ali je popularni Dovi imao bolji izlazak na startni ciljni pravac i uz pomoć snage Dukatija jedva došao do vrednih 25 poena u šampionatu.

Prolazak kroz cilj je bio fanstastičan, a Italijan je bio brži za svega 27 hiljaditih delova sekunde, pa nema sumnje da nas odgovor Markeza možda čeka već u narednoj rundi takmičenja, koja je na programu za tačno tri nedelje u Argentini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari