Može li Bajer do kraja godine da postavi apsolutni rekord nemačkog fudbala 1Foto: EPA-EFE/Christopher Neundorf

Od početka fudbalske sezone Bajer iz Leverkuzena ne zna za poraz.

U Bundesligi vodi s tri boda prednosti u odnosu na višestrukog uzastopnog prvaka Bajern, svog prvog pratioca, koji, istina, ima utakmicu manje. Ta dva tima jedini i nisu izgubili.

Bajer, koji u šampionatu ima 11 pobeda i dva remija, pobedio je svih pet puta u grupi Lige Evrope (pet pobeda uzastopce u Evropi postigao je samo u Kupu UEFA 1994/95).

U nemačkom kupu je uspešno prebrodio prve dve prepreke, a onda u Leverkuzenu i drugoligaša Paderborn u osmini finala (3:1).

Suma sumarum – 19 pobeda i dva nerešena ishoda u 21 utakmici za tim koji trenira Španac Ćabi Alonso.

U nemačkom profesionalnom fudbalu samo su dve duže serije od početka sezone, a jedna je upravo Bajerova – 23 meča 1978/79, ali u drugoj ligi (tada se Bajer s prvog mesta izborio za debi u Bundesligi, u kojoj je neprekidno do danas).

Rekorder je Hamburger iz najuspešnije sezone svoje istorije, a to je 1982/83. kada ne samo da je sačuvao domaći tron nego je zaposeo i evropski.

Njegova niska je bila s 24 utakmice. Izgubio je tek u osmini finala od Herte u Berlinu (2:1) 17. decembra 1982. U timu proslavljenog Ernsta Hapela šansu je i tada kao i sezonu ranije na kašičici dobijao Borislav Đorđević, nekadašnji napadač Bora i splitskog Hajduka.

Bajer taman do kraja godine može da nadmaši Hamburgerovo dostignuće. Prva sledeća prepreka, čini se, najzahtevnija je u tom poduhvatu. U nedelju se ide na megdan odličnom Štutgartu u Bundesligi. Zatim je susret s Moldeom u poslednjem kolu Lige Evrope, a onda još dve ligaške utakmice kod kuće (Ajntraht, Bohum).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari